torstai 14. elokuuta 2008

Katkarapusalaatti

Olen edelleen jatkanut kevyellä (salaatti- ja keitto-)linjalla, mutta mausta tinkimättä - tietenkin!

Tänään mieli teki hieman eksoottisempaa salaattia; niinpä pilkoin salaatin sekaan avocadoa ja mangoa. Kastikkeessa maistui makea, hapan ja tulinen. Resepti on kahdelle suursyömärille :)

- jääsalaattia (2 ruukkua)
- iso avomaankurkku
- 1 mango
- 1 avocado
- katkarapuja

Kastike:
- 1/2 chilipalko
- tl juoksevaa hunajaa
- sitruunamehua (1 puristettu sitruuna)
- oliiviöljyä
- suolaa
- pippuria

keskiviikko 6. elokuuta 2008

Bataattikeitto


Olen viettänyt kesää niin herkullisissa merkeissä, että nyt on pakko ottaa itseä niskasta kiinni ja keventää. Olisi kiva aloittaa luennot niin, että housut eivät purista masun kohdalta. Tästä syystä olen tällä viikolla yrittänyt syödä kevyemmin (= enemmän vihannespainotteista ruokaa, vähemmän suklaata ja karkkeja).

Illalliseksi valmistin bataattikeiton, johon tuli

- 1 keskikokoinen bataatti
- 5 porkkanaa
- 2 kynttä valkosipulia
- 1/2 Mustapekka -juusto

Keitä bataatti- ja porkkanapalat sekä valkosipuli pehmeiksi. Kaada liika keitinvesi pois. Lisää sekaan juusto ja soseuta.

Keitto oli hyvää, mutta ehkä hieman liian makeaa. Ensi kerralla voisin laittaa muutaman perunan mukaan ja ehkä hieman purjoa.

Kotitekoista sushia



Sushihimon riivaamana ryhdyin eilen nigirien ja makien pyörittelyyn. Tuloksena syntyi lohi- ja tonnikalanigireitä, sekä muutamia erilaisia makirullia; kurkulla (kappa-maki), lohella ja kurkulla, kurkulla ja seesaminsiemenillä sekä pelkällä lohella. Lisukkeena tietenkin garia, wasabia, soijaa sekä vihreää teetä.

Olen aina valmistanut sushiriisin Tokyokanin sivuilta löytyvän reseptin mukaan. Kahdelle tosin riittää mainiosti vain puolet siitä, eli 2 dl riisiä. Sivuilta ja etenkin kaupasta löytyy kaikkea ihanaa. Olen unelmoinut kimonosta jo pitkään...

Sushi on mielestäni myös itse tehtynä mainiota pikaruokaa; ainoa aikaa vievä vaihe siinä on juuri tuo riisin valmistaminen. Muuten ei tarvitse kuin pilkkoa vihanneksia ja leikata kalaa. Makirullienkin valmistaminen käy kerta kerralta nopeammin ja kauniimmin tuloksin.

sunnuntai 3. elokuuta 2008

Fenkolirisotto

Kerroin jo aiemmin blogissani taivaallisesta risotosta, jota maistoin kesälomalla Italiassa. Olen halunnut kokeilla sitä jo useamman viikon ajan, mutta vasta tänään ehdin. Alunperin olin ajatellut käyttää kalana risotossa kuhaa, mutta Mankkaan K-kaupasta (entisestä Vexistä) ei löytynyt fileenä kuin ahventa, joten ostin sitä. Alkuperäisessä risotossa oli käytetty jotain paikallista vaalealihaista kalaa, jonka nimeä en enää muista.


Tämä resepti on siis täysin itse kehittelemäni, vaikka sillä onkin oma esikuvansa, joka oli erittäin yksinkertainen - ehkä juuri siitä syystä erittäin maukas.

- fenkoli
- oliiviöljyä
- 1 dl kuivaa valkoviiniä

- 3 dl risottoriisiä (arborio)
- kalaliemikuutio

- 8 dl vettä
(- ripaus suolaa, mustapippuria)

Pilko fenkoli hyvin pieniksi kuutioiksi ja freesaa sitä miedolla lämmöllä oliiviöljyssä muutama minuutti. Lisää pannulle riisi ja kuullota se. Lisää pannulle valkoviini ja anna sen kiehahtaa sekoittaen samalla riisiä. Kun valkoviini on imeytynyt riisiin, lisää vettä vähitellen, kun aiemmin lisätty neste on imeytynyt, n. 1 dl kerrallaan. Kun riisi on lähes kypsää, paloittele ahven- tai muut kalafileet sopiviksi paloiksi, lisää ne risottoon, ja kypsytä niitä muutaman minuutin verran kannen alla.

Lopputulos ei ollut eksaktisti samanlainen kuin ravintolassa, mutta silti aivan erinomainen. Fenkolin maku jakaa ihmiset yleensä kahtia, joko siitä tykätään paljon tai sitten sitä ei siedetä ollenkaan. Jos olet fenkolin ystävä, tätä reseptiä kannattaa kokeilla! Ensi kerralla ajattelin kokeilla risottoon valkoviinin sijasta lorauksen pastista.

perjantai 1. elokuuta 2008

Perjantai-illan pitsa

Jälleen kerran sain inspiksen toisesta blogista, tällä kertaa Oonan Kaikilla aisteilla-blogista. Valmistin siis pellillisen pitsaa, jonka päälle laitoin opiskelijabudjetilla säilykkeitä ja jääkaapin jämiä, eli toiselle puolelle tonnikalaa ja herkkusieniä, ja toiselle puolelle palvikinkkua, ananasta ja herkkusieniä. Molemmilla puolilla oli pohjalla Heinzin valmiiksi maustettua tomaattikastiketta sekä juustoraastetta. Pizzan hinnaksi tuli 6 € (+ pizzaviini 5,90€). Pitsa oli niin hyvää (ja syöjät niin nälkäisiä), että siinä vaiheessa kun mieleeni tuli ottaa kuva, pitsa oli jo syöty.

Muuten viikko on taas kulunut poissa omien patojen ääreltä. Reissun saldona on pakkasessa 6 rasiaa herkullisen makeita karviaisia, 3 litraa punaherukoita ja (vaniljakastikkeen kera jo syöty) litra vadelmia. Mökillä omenasato antaa vielä odottaa poimintaansa. BTW tietääkö kukaan Karjaan, Tammisaaren tai Salon seudulla paikkaa, jonne omenat voisi viedä ja josta ne saisi takaisin mehuna (mehupuristamoksi ehkä kutsutaan)? Tällaisten paikkojen olemassaolosta olen kuullut huhua. Pakastimemme ei nimittäin niele 10 puun satoa.

Loma alkaa olla loppu, vaikka ensi viikko vielä näyttää projektitöitteni suhteen melko rauhalliselta. Kohta pääsee siis valmistamaan syksyisiä pataruokia ja polttamaan kynttilöitä pimenevissä illoissa. Toivottavasti lämpimät ja aurinkoiset säät kuitenkin jatkuvat vielä, vaikka syksy onkin lempivuodenaikani.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...