lauantai 28. maaliskuuta 2009

Tuntematon hedelmä


Mikä hedelmä tämä on, tunnetteko? Miltä se maistuu ja mihin sitä voisi käyttää? Arvauksia, tietoa ja ehdotuksia otetaan vastaan. Selvittelen itsekin hieman asiaa ja paljastan huomenna.

P.S. Hedelmä on ison pihvitomaatin kokoinen ja kuorikin aivan tomaatinkaltainen.

torstai 26. maaliskuuta 2009

Huonon omantunnon porsasta


Eilen valmistin dijon-hunnutettua porsaan sisäfilettä, rosmariinilla maustettuja bataattiraneja ja sitruunaista pinaatti-avokadosalaatttia. Nautin illallisesta autuaan tietämättömänä porsaan syömisen vaikutuksista Itämeren happivajeeseen.

Tänään opin, että porsaanlihan suosiminen naudanlihan sijaan ei ole ilmastonmuutoksen kannalta kovin hyvä tai riittävä henkilökohtainen muutos, ainakaan Itämeren kannalta. Porsaiden kasvattaminen Tanskassa ja etenkin Puolassa (molemmat Itämeren rannalla, ja Puolan kaikki joet laskevat Itämereen) on yksi suurimmista negatiivisista tekijöistä Itämeren happivajeen kasvulle (josta meille maallikoille näkyvin seuraus on sinilevän lisääntyminen vuosi vuodelta). En ole asiantuntija tästä aiheesta puhumaan, mutta halusin hieman jakaa, sillä näistä asioista kuuleminen herätti.

Olen usein pohtinut lihan vähentämistä ruokavaliosta, enkä välttämättä syökään sitä joka päivä. Optimaalista varmasti olisi kaiken lihan (niin naudan, porsaan kuin kanan, tai siis tehotuotetun broilerin) jättäminen kokonaan pois ruokavaliosta.

tiistai 24. maaliskuuta 2009

Ruokaa aivoille

Lohta, ruusukaaleja, pinaattia ja fenkolia.

Eilen söin tällaisen illallisen, jotta selviäisin tästä päivästä; 4 tuntia tentissä, 4 tuntia töissä, 2 tuntia luennolla. Selvisin! Mutta nyt kaadun sänkyyn...

sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Ankanrintaa ja punajuuripaistosta


Viime viikolla herkuttelimme ankanrintaa ja punajuuripaistosta. Olen vasta tänä vuonna löytänyt punajuuren omaankin keittiöön. Ennen aina ajattelin, että punajuurien valmistaminen on niin sotkuista puuhaa, että punaisia jälkiä löytyisi sen jälkeen kaikkialta. Kokemukset ovat kuitenkin olleet hyviä, mikä ehkä johtuu siitä, että laitan punajuuret raakoina uuniin (sen sijaan, että esikeittäisin niitä ensin). Jotta punajuuret kypsyisivät siedettävässä ajassa uunissa, lisään aina vuoan pohjalle jotain nestettä, ja olen todennut että siiihen sopii erinomaisesti calvados.

Punajuuripaistokseen tuli:
- punajuuria
- timjamia
- sinihomejuustoa
- oliiviöljyä
- suolaa
- pippuria
- hunajaa
- loraus calvadosta.

Ankan paistoin ensin rasvapuoli alaspäin, kunnes rasva oli pääosin sulanut. Kaadoin ylimääräistä rasvaa aina välillä astiaan jäähtymään (sillä sitä ei saa kaataa viemäriin), ja siitä sitten roskikseen. Paistoin myös toisen puolen ruskeaksi. Käärin fileen folioon ja paistoin uunissa 150 C°:ssa n. 20 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen annoin ankan vielä "levätä" muutaman minuutin ennen leikkaamista.

lauantai 14. maaliskuuta 2009

tiistai 3. maaliskuuta 2009

Kreikkalaiset lihapullat

Mieheni on jo monen viikon ajan toivonut ruokia, joissa olisi fetaa. Eilen vihdoin inspiroiduin käyttämään sitä. Kreikkalaisten lihapullien seuraksi valmistin fetasalaattia, eli illallinen oli molemmilta osin toiveiden täyttymys. Pääasiallisesti kaikkeen kotona tarjottuun pöperöön tyytyväinen nautiskelija kertoi, että nämä olivat parhaita lihapullia, mitä hän on syönyt.

Kreikkalaiset lihapullat:
- jauhelihaa 500 g
- sipulia
- valkosipulia
- provencen yrttejä
- pippuria
- teelusikallinen härkäfondia
- fetaa murustettuna

Sekoita hyvin taikinaan öljyssä pannulla pehmentyneet sipulit, mausteet ja feta. Pyörittele pulliksi, paista ruskeiksi pannulla nopeasti, ja laita vielä muutamiksi minuuteiksi uuniin (200 °C). Sillä aikaa, kun lihapullat olivat uunissa, ehti hyvin valmistaa fetasalaatin, johon tuli:

- jääsalaattia
- calamata-oliiveja
- punaista paprikaa
- kurkkua
- fetaa
- provencen yrttejä
- oliiviöljyä.

Alunperin olin ajatellut käyttää lihapulliin osaksi lampaan jauhelihaa, mutta se oli kaupasta loppu, höh. Ehkä ensi kerralla...

sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Graavilohi


Tässä se vihdoin on, valmiina herkutteluun. Nautiskelin sitä eilen illalla yksikseni, punaviinilasi seurana. Olen jo parina viikonloppuna ostanut samaa viiniä; suosittelen kokeilemaan, jos tykkää täyteläisestä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...