sunnuntai 30. elokuuta 2009

Flunssaisen pelastaja

Mitä syön, kun flunssa on kaatanut sänkyyn ja jääkaappi on tyhjä?
Instant misokeittoa tukevoitettuna riisinuudeleilla. Ei ehkä täysin oikeaoppinen yhdistelmä, mutta toimii - nyt ilma kulkee myös nenän kautta!

Rapuja

Nämä kaunottaret syötiin jo heinäkuussa Ruotsissa. Tuoreita ja herkullisia. Hunnebostrandissa kokeilemisen arvoista myös ravintola Kanten, etenkin lankkupiffi!

maanantai 24. elokuuta 2009

Robusti lounassalaatti

Maalaissalaatti Man Flun hoitoon:

- jääsalaattia
- rucolaa
- avomaankurkku
- avocado
- 4 keitettyä perunaa
- paketti pekonia
- herkkusieniä
- keitettyjä kananmunia
- oliiviöljyä
- balsamicoa
- 1/2 sitruunan mehu
- dijon-sinappia
- pippuria

Revi salaatti, pilko sekaan kurkkua ja avocadoa. Pirskottele sitruunamehua päälle estämään avocadon tummuminen. Paista pekoni rapeaksi. Älä heitä pekoninrasvaa pois, vaan paista paloitellut perunat ja herkkusienet siinä. Kaada perunat ja sienet salaattipohjan päälle, asettele päällimmäiseksi pekonisiivut ja kananmunalohkot. Sekoita kastike oliiviöljystä, balsamicosta ja dijonista.

sunnuntai 23. elokuuta 2009

Tattirisotto



Eilen sienimetsästä löytyi hyvin kantarelleja, mutta myös muutama herkkutatti - juuri sopivasti risottoa varten. Kantarellit päätyivät eilen perinteiseen kermakastikkeeseen uunissa paistetun ulkofileen kanssa. Tänään oli vuorossa tattirisotto. Jollain muullakin taisi olla risotto mielessä, sillä Mankkaan K-Supermarketin risottoriisihyllyt olivat ihan tyhjiä. Onneksi kaapista löytyi vielä risottoriisiä.

Lähtökohtana oli HS:n ohje, mutta muokkasin sitä hieman. Suosittelen ehdottomasti lisäämään lopuksi hiukan sitruunamehua, sillä se syventää maun erinomaiseksi.

- 3 suurta tattia
- iso salottisipuli
- pieni kynsi valkosipulia
- oliiviöljyä
- voita
- 3 dl risottoriisiä
- 1 dl Noilly Prat'ta
- puolikas kasvisliemikuutio
- timjamia
- 7 dl vettä
- n. 1,5 dl parmesania
- suolaa & pippuria
- persiljaa
- sitruunamehua.

Paista sipulit ja pilkotut sienet öljy-voiseoksessa, lisää riisit. Lorauta vermuttia, anna imeytyä riisiin. Murenna kasvisliemikuutio sekaan ja lisää kuivattu timjami. Kaada vettä vähitellen, n. desi kerrallaan, ja anna imeytyä ennen kuin lisäät. Kun riisi on kypsää, lisää sekaan raastettu parmesaani, mausteet ja halutessasi vielä muutama nokare voita (itse en tykkää laittaa voita, tulee liian kermaista). Mausta suolalla ja pippurilla. Purista lopuksi vajaan puolikkaan sitruunan mehu. Sekoita mukaan persiljaa.

Risoton kanssa maisteltiin viikonlopulta ylijääneitä viinejä. Zenaton pehmeä Ripassa sopi risoton kanssa paremmin, mutta kantarellisoosin ja naudan ulkofileen kanssa sopi erinomaisesti Poggio al Tufo.

Kantarellipaistos ja uunilohta

Syksy, pimenevät illat ja sienet ovat täällä taas! Sienet ovat yksi harvoista asioista, joita tänä päivänä saa lähes ainoastaan sesongin aikana. Ehkä juuri siksi ne maistuvat taivaallisilta. Toivon kuitenkin saavani niin suuren sienisaaliin tänä syksynä, että niistä riittäisi kuivattavaksi asti.

Sienipaistos:

- voita
- kantarelleja
- keitettyjä uusia perunoita
- keitettyjä vihreitä papuja
- ruohosipulia
- suolaa ja pippuria.

Paista kantarellit runsaassa voissa kuumalla pannulla. Lisää nesteiden haihduttua perunat, pavut, ruohosipuli ja mausteet. Tarjoa vaikka uunilohen tai hyvän pihvin kanssa.

tiistai 18. elokuuta 2009

Mustikkapiirakka ja vadelmia


Glorian ruoka ja viini -lehdestä inspiroidun tekemään perinteisestä poikkeavan mustikkapiirakan, mutta en täysin voinut noudattaa ohjetta, sillä siihen olisi tullut kuohukermaa ja ranskankermaa - aika raskas piirakka siis. Sen sijaan täytteeseen tuli hieman kevyempää vaniljarahkaa ja sitruunamelissaa.

Piirakkapohja:
- 50 g voita
- pari ruokalusikallista maitorahkaa
- pari ruokalusikallista sokeria
- ruis- ja kaurajauhoja yhteensä n. 2,5 dl.

Täyte:
- 2,5 dl vaniljarahkaa
- 0,5 dl maitorahkaa
- kananmuna
- sitruunamelissaa silputtuna 1 dl
- mustikoita niin paljon kuin olet metsästä löytänyt/ raaskit laittaa.

Paista pohjaa uunissa ilman täytettä ensin n. 5 minuuttia ja sitten täytteen kanssa 20-25 minuuttia. Jos sinulla on jääkaapissa ylimääräiseksi jääneitä takapihalta poimittuja vadelmia, laita niitä runsaasti piirakan päälle ja nauti!

torstai 13. elokuuta 2009

Onnistunut munakoisokokeilu


Lomailu Kreikassa jätti jälkensä - himon raikkaaseen tsatsikiin ja munakoisoruokiin (kuvassa Imaami pyörtyy). Ihaninta kreikkalaisessa ruoassa on sen yksinkertaisuus - sovellettavissa siis myös kotikeittiössä :)

Monet ovat tuskailleet, että rakastavat muiden tekemiä munakoisoruokia, mutta eivät oikein onnistu niissä itse. Minä ainakin. Nyt olen kuitenkin kehitellyt yhden tavan valmistaa munakoisoa siten, että lopputulos on loistava. Salaisuus on siinä, että käyttää tarpeeksi oliiviöljyä (=paljon) ja antaa munakoison kypsyä rauhassa ja pitkään miedolla lämmöllä.

Marinoidut munakoisot (ohjeen määrät riippuvat omasta mausta ja siitä kuinka monelle olet ruokaa tekemässä):

- munakoiso
- oliiviöljyä
- valkosipulia
- yrttejä (tuoreita tai kuivattuja, maun mukaan - taisin itse käyttää kuivattua timjamia)
- persiljaa
- suolaa ja pippuria.

Paloittele munakoiso viipaleiksi pitkittäin tarpeeksi ohuiksi siivuiksi (jos munakoiso on iso, siivut kannattaa vielä laittaa kahteen tai neljään osaan pituussuunnassa). Ei tarvitse itkettää. Paista siivuja runsaassa oliiviöljyssä yrttien ja pilkotun valkosipulin kanssa miedolla lämmöllä niin pitkään, kunnes munakoisot on pehmeitä, hajoamispisteessä. Maltti on valttia. Kun munakoiso on pehmeää, mausta suolalla ja pippurilla sekä ripottele päälle runsaasti persiljaa. Nauti tuoreen leivän kanssa.

Edit. 13.8.09 klo 16.54
Ai niin, kandee kuoria munakoiso ihan ekaksi.

keskiviikko 12. elokuuta 2009

Ruisburgeri


Kun meillä tehdään burgereita, lähes poikkeuksetta sämpylänä toimii ruikkari (esim. Ruis 100). Tällä kertaa välissä oli lampaanjauhelihapihvi, sulate-cheddarviipale, sinappikurkkusalaattia, chiliketsuppia ja rucolaa.

Kuten lihapullissanikaan, en käytä burgerin pihveissä sidosaineita (kananmunaa tai leipää), vaan pihvi koostuu pyhässä yksinkertaisuudessaan:

- lampaan jauhelihasta
- kuivatusta mintusta
- suolasta ja pippurista.

NAM!

Peksusalaatti

Pekoni sopii salaattiin yllättävän hyvin. Tähän salaattiin tuli hyvin yksinkertaiset ainekset:

- salaattia
- salottisipulia
- kurkkua
- parmesaania
- muutama siivu pekonia (rapeaksi paistettua)
- suolaa, pippuria, öljyä, balsamicoa.

Jamiella on yksi hieman fiinimpi, mutta vastaavanlainen salaatti yhdessä kirjoistaan. Muistaakseni siihen tulisi lisäksi uppomuna, valkosipulikrutonkeja (itse tehtyjä, tietenkin) sekä salaattikastike (sekin omatekoinen). Sitäkin olen kokeillut, lopputulos aika ihana.

tiistai 4. elokuuta 2009

Juhlaleipomuksia



Muistatteko juhlat, joihin olin leipomassa kesän alussa? Juhlat onnistuivat hyvin, samoin kaikki tarjoilut. Myös vieraat vaikuttivat tyytyväisiltä.

Makeaan pöytään leivoin bravuurini, raparperipiirakan, raparperi-inkiväärihillolla täytettyjä lusikkaleipiä, omenabostonia sekä tricolori-kakun. Viimeksi mainittuun törmäsin sattumalta aivan ihanassa blogissa, kiitoksia vielä sinne innoituksesta!

Katkarapuleivät

Göteborgissa lähes jokaisen ravintolan listalla on katkarapuleipä. Ne ovat aina valtavia - niissä ei säästellä koossa eikä katkarapujen tai majoneesin määrässä. (Ehkä näin ei tosiasiassa ole, mutta meidän seurueen otanta antoi näin ymmärtää.)

Kotiin palatessa emme olleet vielä saanet näistä mauista tarpeeksi, vaan tein oman, hieman vaatimattomamman version.



Patongin päällä aiolia, romainesalaattia, katkarapuja, kananmunaviipaleita ja tilliä. Kyytipojaksi sopisi hyvin akvaviitti, parhaiten ehkä tillillä maustettu. Juomana toimi hyvin myös Citronelle.

Lomaruokia

Loma kului pääasiassa ulkomailla, ja muiden valmistamia ruokia nauttiessa. Se on aina tiettyyn rajaan asti ihanaa, mutta omaan keittiöön on mukava palata kokeilemaan kaikkia matkoilla kerättyjä ideoita.

Tässä kuvakavalkadia Göteborgin herkuista...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...