keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Välimerellinen munakoiso-zucchini-herkkusieni-lammasvuoka


Ihastuin ruokakaupassa minizucchineihin ja niistä lähti inspiraatio tähän vuokaan.

Munakoiso-zucchini-herkkusieni-lammasvuoka (4-6 hlölle):

- 8 pientä/ 2 normaalikokoista zucchinia
- 8 pientä/ 2 normaalikokoista munakoisoa
- rasiallinen herkkusieniä
- oliiviöljyä.

Lammaskastike:

- oliiviöljyä
- 1 iso sipuli
- 3 valkosipulin kynttä
- 500 g lammasjauhelihaa
- tölkki tomaattimurskaa
- 1,5 dl vettä
- 2 isoa timjaminoksaa
- suolaa & pippuria.

Juustokastike:
- 2,5 dl kermaa
- 50 g pecorinoa.

Pilko zucchinit, munakoisot ja herkkusienet pitkittäin siivuiksi, ja paista pannulla oliiviöljyssä pinnat ruskeiksi. Siirrä paistetut vihannekset kulhoon odottaamaan vuoan kokoamista.

Kuullota pilkottu sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja ruskista se. Kaada sekaan tomaattimurska, vesi ja mausteet. Anna hautua ja kiehua kokoon noin 20 minuuttia.

Kun jauhelihakastike porisee pannussa, valmista yksinkertainen juustokastike. Lämmitä kermaa kattilassa varovasti, ettei se kiehu yli. Kannattaa siis vahtia sitä koko ajan. Lisää raastettu pecorino ja sekoita vispilällä kerman sekaan. Kastiketta ei tarvitse keittää - riittää, että saat juuston sulatettua.

Lopuksi kokoa vuoka. Asettele pohjalle tasaisesti puolet paistetuista vihanneksista. Lisää niiden päälle jauhelihakastike. Asettele kastikkeen päälle loput vihannekset. Ja lopuksi kaada juustokastike kaiken päälle. Paista uunissa 225 °C:ssa n. 20-25 minuuttia, kunnes vuoka on saanut kauniin ruskean pinnan. Anna vuoan jäähtyä ja asettua hetki ennen sen tarjoamista.

maanantai 16. huhtikuuta 2012

Uusi, parempi thai-kanakeiton ohje


Päätimme sunnuntai-illaksi valmistaa comfort foodia, joten ostimme kanakeiton ainekset. Tällä kertaa tein keiton kuitenkin eri tavalla kuin aiemmin, ja lopputuloskin oli entistä parempi. Suurin ero oli luullisen lihan käytössä ja siitä johtuen valmistusvaiheissa.

Suomessa on usein tullut käytettyä fileesuikaleita, mutta täältä sellaisia ei löydy (eikä tarvitsekaan). Saisihan täältäkin tietysti rintafileitä, jotka voisi itse paloitella, mutta päädyin luullisiin rintapaloihin, sillä ajattelin niistä saatavan mehukkaampaa lihaa. Ihan yhtä hyvin voisi käyttää koipireisiä tai koipinuijia, tai vaikka kokonaista kanaa.

Tulinen thai-kanakeitto (neljälle):

- 1 punainen chili (tulinen) siemenineen
- 1 sipuli
- 1 tl murskattua valkosipulia
- 1 punainen paprika
- 1 vihreä paprika
- n. 1 rkl öljyä
- 3 luullista kanan rintapalaa
- 1 tölkki kookoskermaa
- kourallinen punaisia linssejä
- suolaa
- 1 parsakaali
- 1 limen mehu
- 2 kourallista tuoretta korianteria.

Pilko sipuli ja chili, ja kuullota ne murskatun valkosipulin kanssa oliiviöljyssä kattilassa miedolla lämmöllä. Anna vähän ruskistua, mutta varo, etteivät ne pala. Suikaloi paprikat ja lisää myös ne kattilaan. Sekoittele hetki. Lisää myös kanan rintapalat ja paista niitä molemmin puolin, kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean pinnan kauttaaltaan. Lisää kookoskerma ja tarvittaessa vettä, jotta rintapalat peittyvät liemeen. Anna kiehua, kunnes kanat ovat kypsät (n. 20 minuuttia).

Kun kanat ovat kypsät, ota ne pois kattilasta leikkuulaudalle tai lautaselle. Lisää liemeen kourallinen punaisia linssejä ja annan sen kiehua edelleen hiljalleen sillä aikaa, kun irroitat haarukan avulla lihan luista irti. Linsseistä riippuen, niiden kypsyminen vaatii 10-20 minuuttia.

Kun linssit alkavat olla kypsiä, lisää liemeen parsakaalin nuput ja anna kiehua n. 4 minuuttia. Kun parsakaalit ovat kypsät, ota kattila pois liedeltä ja lisää revitty kananliha. Purista vielä sekaan yhden limen mehu ja ripottele päälle pilkottu korianteri. Nauti telkkarin edessä viltin alla sunnuntaileffan seurana!

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Paistettua strutsia





Viime viikolla tein ensimmäistä kertaa illallista uuden asuntomme keittiössä. Mitään kovin haastavaa siellä ei voi varustelutason takia tehdä, mutta helppo pihvi-illallinen onnistui kätevästi.

Jo kauppaan mennessä minulla oli selvä visio illallisesta; pihvi, vihreitä papuja ja salaattia. Tarkoitus oli syödä jotain yksinkertaista ja ostaa vain siihen tarvittavat ainekset, sillä seuraavana päivänä lähdimme reissuun. Saavuttuani lihatiskille kiinnostuin strutsin fileistä, sillä ne näyttivät aivan lampaan paahtopaisteilta. Lisäksi en aiemmin ollut nähnyt niitä myynnissä tuoreena. Ne olivat myös tarjouksessa, joten valinta oli helppo.

Puhun nyt vain geneerisesti fileistä, sillä en tiedä mitä osaa linnusta kyseiset palat olivat ja toisaalta, miksi niitä kutsutaan. Päteekö niihin sama määrittely: sisä- ja ulkofile, paisti...? Vaikka myydäänhän Suomessakin nykyään broilerin sisäfileitä :)

Strategiani strutsin suhteen oli suoraviivainen; pannulla paisto - aivan kuten tekisin naudan sisäfilepihvitkin. Pippuria ja suolaa päälle. Oikeasti minulla ei ollut tarkkaa käsitystä, miten strutsia pitäisi oikeaoppisesti valmistaa. Mutta koska liha vaikutti niin hyvälaatuiselta, ajattelin sen vaativan vain vähän käsittelyä.

Siispä, voita pannuun ja fileet perästä. Maku oli hyvä, aika tumma. En silti välttämättä olisi huomannut syöväni naudanlihan sijaan strutsia, ellen olisi tiennyt.


Jälkiruoaksi oli tuoreita viikunoita sekä Fairview'n tilan camembertia. Suomessahan tila tunnetaan viineistään, mutta heillä valmistetaan myös juustoja.

Viineistä puheen ollen; meillä meinasi käydä "köpelösti", kun huomasimme vasta hetki ennen pöytään istumista, ettei meiltä löydykään viinipullon avaajaa. Onneksi tällainen saatiin pikaisesti lainattua ja heti seuraavana päivänä ostimme oman.

lauantai 7. huhtikuuta 2012

Tamarin @ Espa


Jäähyväisillallinen yhden ystävän kanssa sijoittui Tamariniin eräänä maaliskuisena perjantai-iltana. Ravintola oli saapuessamme tyhjä, eikä siitä paljon täyttynyt ateriamme aikana. Todella sääli - ruoka nimittäin oli hinta-laatusuhteeltaan erinomaista, minkä luulisi houkuttelevan porukkaa enemmänkin paikalle.

Alkuun pöytään tilattiin kevätkääryleitä ja tulista somtomia (tarjoilija vielä varmisti, haluammeko mietoa vai tulista). Tällä saatiin mukava pieni hiki pintaan. Aitoa somtomia en ole ikinä maistanut, joten en pysty sanomaan sen autenttisuudesta mitään. Raikasta se ei ollut, mutta ihan hyvää.

Pääruoaksi valitsimme paistettua kanaa cashew-pähkinöillä sekä paistettua riisiä kanalla ja punaisella curry-kookoskastikkeella. Molemmat annokset olivat perusmaukkaita ja valtavia. Tällaista söisin mieluusti dagen efterinä soffalla leffaa katsoen.

Jälkiruoaksi tilasimme vielä jaettavaksi jäätelöpallot, jotka saapuivat yllättäen paistetun banaanin kera.

Kaiken kaikkiaan osuuteni illallisesta maksoi alle 30 €, sisältäen yhden Singhan. Kolmen ruokalajin illallisesta se on enemmän kuin kohtuullinen hinta. Suosittelen!

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Aamiainen uudessa kodissa

Mangoa, vadelmia, viikunoita ja jogurttia. Täydellinen aamiainen.
Olen muuttanut maahan, jossa

- voi nauttia aamiaista ulkona auringossa
- avocadot ovat kypsiä ostettaessa ja ne pitää laittaa kotona viileään, jotta eivät kypsyisi liikaa
- viikunoiden satokausi on juuri nyt
- kaupoista ei löydy valmiiksi marinoitua lihaa
- saa paikallisia vihreitä papuja.

Muutamia ihanuuksia mainitakseni.

Kuka arvaa? Vihje: maassa on 11 virallista kieltä ja se sijaitsee samalla aikavyöhykkeellä kuin Suomi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...