maanantai 12. toukokuuta 2014

Nopea tahmakana

Mieleni teki useana päivänä aasialaistyylistä ruokaa ja näin jo silmissäni vision tahmaisesta kastikkeesta höyryvän riisikeon päällä. Kun keittokirjoista ei löytynyt sopivaa ideaa, sain inspiraation monella taholla kehutusta ja kohutusta Farangin karamellipossusta sekä sen varianteista eli nopeista karamellikanoista Suolaa ja hunajaa -blogissa ja Masutoaitemu-blogissa.

Meidän keittiössä jouduttiin kiljuvasta nälästä johtuen oikomaan mutkia entisestäänkin, eikä kanan annettu marinoitua tai kastiketta keitelty erikseen. En katsonut kellosta aikaa ruokaa tehdessä, mutta olen ihan varma, että kaikkine pilkkomisineen ja purjon kuullottamisineen ruoka oli pöydässä alle 30 minuutissa. Ja lopputulos oli oikein makoisa, sai jopa kehuja. Tässä siis esikuviaan(kin) pikaisempi, arki-iltojen kokkailuihin sopiva versio tahmakanasta.

Tahmakana kahdelle:

- 1 purjo
- loraus oliiviöljyä
- 2-3 valkosipulin kynttä
- 1 keskivahva punainen chili (siemenineen)
- tuoretta inkivääriä raastettuna (n. 2 x 5 cm pala)
- 2 kanan rintafilettä kuutiotuna
- 1 mehukas appelsiini
- 1 rkl kalakastiketta
- 1 rkl riisiviinietikkaa
- 2 rkl fariinisokeria
- 1,5 rkl maizenaa.

Halkaise purjo ja pese se huolellisesti juoksevan veden alla. Pilko kuivattu purjo suikaleiksi ja kuullota sitä öljyssä paistinpannulla kymmenisen minuuttia, kunnes se on pehmeää ja makeaa. Purjon kuullottuessa miedolla lämmöllä kuori valkosipuli ja inkivääri. Pilko valkosipuli ja chili pieneksi ja raasta inkivääri. Paista niitä toisessa pannussa öljyssä kuumalla lämmöllä hetki ja lisää sitten kanakuutiot. Kun kana on saanut hieman väriä, purista appelsiinin mehu pannuun. Anna kiehua keskikovalla lämmöllä ja lisää kalakastike, riisiviinietikka ja fariinisokeri. Lisää myös kuullotetut purjot ja anna porista n. 10 minuuttia. Suurusta lopuksi kevyesti maizenalla, niin kastike ei ole liian juoksevaa.

Tarjoa jasmiiniriisin kanssa. Riisi valmistuu kätevästi ohessa, kun sen laittaa kypsymään purjon kuullottuessa.

perjantai 9. toukokuuta 2014

Overnight oats aka yli yön -puuro aka tuorepuuro

Kaura-chiapuurosta on tullut aamuherkkuni, sillä valmistusta ei varsinaisesti ole nimeksikään (mitä nyt pitää illalla muistaa laittaa puuro tekeytymään) ja puuro pitää nälän poissa pitkään.

Kardemummainen chia-kaurapuuro yhdelle:

- 2 dl (riisi)maitoa
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 rkl chiasiemeniä
- hyppysellinen kardemummaa.

Sekoita kaikki ainekset annoskulhossa (tai vaikka hipsutrendikkäästi lasipurkissa :D) ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Puuro maistuu ihan sellaisenaan, mutta voit myös ripotella pakkasesta marjoja tai pilkkoa tuoreita hedelmiä päälle.

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Kuulumisia (ja pieni sosevinkki)

Blogi on ollut aika hiljainen, mutta tarkoitus ei ole kuitenkaan ollut hävitä kokonaan, vaan palata jossain vaiheessa. Ehkä se vaihe on nyt, kun jälkikasvukin on alkanut kiinnostua mauista. Erityisesti häntä kiinnostaa kaikki, mitä vanhempien lautasella on.

Täällä onkin viime aikoina pähkäilty ensiruokia ja iloittu kokonaan syödyistä puuroannoksista. Serkultani saaduissa vauvanruokakirjoissa on ollut hyviä vinkkejä, joista seuraava on ollut ahkerassa käytössä; paahda juurekset kypsiksi uunissa, niin vitamiinit säilyvät niissä keittämistä paremmin. Paahdetut juurekset saavat lisäksi makean maun ja ne valmistuvat todella vaivatta.

Bataattisose:
Tarvitset yhden ison tai useampia luomubataatteja (itse paahdan yleensä useamman kerralla).

Pese bataatti ja pistä kuoreen haarukalla muutama reikä. Paahda 200-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia tai kunnes kypsä. Anna jäähtyä hetki ja kaavi sitten lusikalla sose esim. jääpala-astiaan, jossa voit pakastaa helposti kerta-annoksia. Bataatti pehmeytyy paahdettaessa todella hyvin eli sitä ei välttämättä tarvitse erikseen lisäsoseuttaa. Täysin samettisen pehmeän koostumuksen aikaansaamiseksi sen voi kuitenkin surauttaa sauvasekottimella. Tarjoa sellaisenaan tai sekoita tilkkaan maitoa (rinta- tai korvikemaitoa) taikka täysjyväriisipuuroa.

- - -
Aktiivisempia päivityksiä Instagramissa, seuraa @lafilleduvent!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...