lauantai 8. toukokuuta 2010

On kahdenlaisia ihmisiä..

Niitä, jotka yksin ollessaan eivät viitsi valmistaa ruokaa; ja niitä, jotka yksin ollessaankin tekevät aterioista juhlahetkiä. Niitä, jotka syövät elääkseen; ja niitä, jotka elävät syödäkseen.


Sellossa oli eilen tuoreet sinisimpukat tarjouksessa, joten pitihän niitä ostaa. Valmistin ne lähes samaan tapaan kuin viimeksi, ainoana poikkeuksena lisäsin liemeen hieman chiliä. Se sopii siihen yllättävän hyvin.

Koska majoneesi oli päässyt loppumaan (omasta jääkaapista, ei kaupasta), eikä annos olisi ollut tarpeeksi autenttinen ilman sitä, ryhdyin (valkosipuli)majoneesin vatkaukseen. Monet pelkäävät majoneesin tekemistä, mutta turhaan. Siinä on suht helppo onnistua. Kaiken lisäksi itse tehty majoneesi on aivan eri planeetalta kuin kaupan valmis.

Tein todella pienen satsin:

- 1 keltuainen
- vajaa desi oliiviöljyä
- pieneksi hakattua valkosipulia
- teelusikallinen viinietikkaa
- suolaa
- pippuria.

Vatkaa huoneenlämpöistä keltuaista hetki itsekseen. Kun sen rakenne on rikkoutunut, ryhdy hiljalleen valuttamaan sekaan oliiviöljyä kapeana norona. Jatka koko ajan sekoittamista. Kun majoneesi alkaa olla konsistenssiltaan tarpeeksi paksua, lisää sekaan valkosipuli ja etikka. Sekoita edelleen koko ajan. Lisää vielä vähän oliiviöljyä. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Olen opetellut majoneesin valmistuksen perusteet (ja monta muuta valmistustapaa ja niksiä) klassikoksi muodostuneesta Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjasta. Se on ihan helmi!

Ruokajuomana toimi yksi lempikuohuviineistä, ranskalainen Vouvray.

Oletko sinä todellinen herkkusuu? Viitsitkö valmistaa aikaa ja vaivaa vievän annoksen vain itsellesi?

3 kommenttia:

keittiöveuvos kirjoitti...

Minäkin teen aina itse majoneesin, mutta ilmeisesti olen laiskempi kuin sinä, koska valmistan sen sauvasekoittimella. Koneella tehdessä kannattaa käyttää koko muna valkuaisineen, oliiviöljyä menee vastaavasti enemmän 2-2,5 dl, suola, valkopippuri, aavistus sokeria, dijonsinappia, kuivattua rakunaa tai muuta yrttiä riippuen mihin majoneesi tulee, sitruunamehua tai valkoviinietikkaa. Kaikki ainekset voi laittaa kerralla sauvasekoittimen kulhoon ja surauttaa ainekset sekaisin, kunnes majoneesi on sakeaa. Osa öljystä kannattaa lisätä asteittain, että näkee paljonko tarvitaan haluttuun sakeuteen. Tosi helppoa.
Sinulla on ihanat sivut :)

keittiöveuvos kirjoitti...

Anteeksi en huomannut kysymystäsi. En muista milloin olisin syönyt yksin, jos perhe on muualla, kutsun ystävättäreni tai naapurin, koska hyvässä seurassa on aina hauskempaa syödä.
Yksinänikään en valmisruokia ostaisi, mutta voissa paistettu kuhafilee piparjuuren kera tai muu nopea ruoka kuten pihvi olisi luultavasti valintani. Sinisimpukat, edullinen ja nopea ruoka, vaativat mielestäni kuitenkin seuraa, vähän kuin blinit, fondue ja ravut.

La fille du vent kirjoitti...

Täytyykin seuraavan kerran kokeilla majoneesia sauvasekoittimella. Sitä vaan tulee syötyä niin harvoin, että saa nähdä milloin seuraavan kerran tarvitsee tehdä.

No joo, sama juttu: jos olen yksin, teen vähän helpompia ruokia, ettei koko iltaa tarvitse keittiössä kökkiä. Mutta herkullisia ruokia silti - aika usein pihvi ja salaatti ajaa asian :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...