maanantai 8. lokakuuta 2012

Coffee pinotage

Etelä-Afrikan viinikulttuuri ansaitsee erikseen ihan oman perusteellisen postauksensa, joten mainitsen nyt vain yhdestä paikallisesta viinitrendistä: coffee pinotagesta. Pinotage on rypälelaji, joka on risteytetty pinot noirista ja hermitagesta (eli cinsautista, kuten se vanhassa viinimaailmassa tunnetaan).

Coffee pinotage on erityinen pinotage-tyyli, jossa viinistä on löydettävissä voimakkaita kahvisia ja suklaisia aromeita - niin nenässä kuin suussa. Paikalliset ovat hullaantuneita niihin ja haluavat ylpeinä maistattaa niitä meille. Kuuluisin coffee pinotage on Diemersfontein Pinotage. Siinä kuvataan olevan tumman suklaan aromeja mintun ja kypsennettyjen luumujen vivahteella.
 
Voimakkaimmin suklaan ja kahvin aromit tulevat esille mielestäni, kun viiniä nautitaan jonkun suklaisen tai kahvinmakuisen ruoan kanssa. Sen ei välttämättä tarvitse olla jälkiruoka, vaan mieleeni tuli myös lammas perinteisellä kahvikastikkeella (ainakin vanhempieni pääsiäispöydässä perinteinen).

Tällä viikolla tulin ostaneeksi toista coffee pinotagea, Baristaa. Siinä suklaan ja kahvin aromit ovat omassa suussani hieman hennommat kuin Diemersfonteinissa, mutta viimeisimmästä Diemersfontein lasillisesta on jo aikaa, joten vertailu ei ole pätevä. Täytyypä vertailun vuoksi avata tuo viimeinen Diemersfontein viinikaapista lähiaikoina :)

Ei juuri näitä kyseisiä, mutta samantyylisiä löytyy myös Alkosta: Café Culture Pinotage ja Expresso Mokka Pinotage. Näistä en osaa sanoa juuta enkä jaata, mutta jos ilmiö kiinnostaa, suosittelen pistämään pystyyn pienimuotoiset chocolate & wine pairing -iltamat.

Lisää luettavaa coffee pinotagesta:
http://winethegap.com/coffee-pinotage-fashion-or-fad/

2 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Kiitos vinkistä, voisin kuvitella pitäväni näistä paljonkin kuvauksesi perusteella.

La fille du vent kirjoitti...

Ajattelitko kokeilla Alkon tarjontaa näissä?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...