tiistai 13. marraskuuta 2012

Lammaslihapullat ja samettinen yrttibataattimuusi


Sunnuntai-iltana herkuttelimme kotiruoalla eli lihapullilla ja muusilla. Edelliset viikot ovat menneet lähinnä ravintoloissa syöden, joten oli ihana palata taas keittiöön ja syödä itse tehtyä ruokaa.

Teen usein lihapullat pelkästään naudan jauhelihasta, mutta käytän mielelläni myös muita lihoja, jos niitä on saatavilla. Lähilihakaupassa oli tällä kertaa tarjolla lammasta, joka vielä näytti mukavan rasvaiselta, joten menu muotoutui sen mukaan.

Suomessa myytävä lampaan jauheliha on yleensä melko rasvatonta, joten siellä korvaisin osan lampaasta nauta-sikajauhelihalla tai lisäisin sekaan pieneksi pilkottua, paistettua pekonia.

Lammaslihapullat:

- 6 minikevätsipulia TAI 1 normaalikokoinen kevätsipuli varsineen
- 2 valkosipulinkynttä
- reilu nokare voita (x2)
- 500 g lampaan jauhelijaa
- suolaa & pippuria.

Pilko kevätsipuli renkaiksi sekä murskaa ja pilko valkosipuli pieneksi. Kuullota niitä voissa miedolla lämmöllä reilu 5 minuuttia, kunnes pehmeitä.

Lisää kuullotetut sipulit jauhelihan sekaan ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Pyörittele lihapullamassasta pullat ja paista ne voissa pannulla kypsiksi. Varo kuitenkaan paistamasta liian kauan, jotta ne eivät kuivuisi.

Yrttibataattimuusi:

- 3 keskikokoista bataattia
- loraus kermaa
- n. 30 g parmesania raastettuna
- 2 reilua kourallista tuoretta basilikaa
- 2 reilua kourallista rucolaa.

Keitä kuoritut ja pilkotut bataatit reilussa vedessä pehmeiksi. Keittoaika riippuu bataattipalojen koosta. Kaada lähes kaikki keitinvesi pois, mutta jättä kattilan pohjalle n. sentin verran nestettä. Lisää bataattien joukkoon reilu loraus kermaa ja soseuta bataatit.

Mausta sose raastetulla parmesanilla ja ronskisti pilkotuilla basilikalla ja rucolalla. Halutessasi voit vielä surauttaa lopuksi koko muusin tasaiseksi, jos et pidä yrttisattumista. Juustossa on sen verran suolaa, ettei muusi välttämättä tarvitse sitä lisää, mutta tarkista kuitenkin maku ennen tarjoamista.

6 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Pitäisikin tehdä erilaisia muusseja vähän monipuolisemmin. Aina jotenkin jymähtää siihen samaan vanhaan perunaan. Ihanaa tosin sekin.

La fille du vent kirjoitti...

Joo, ihan kiva piristää muusia välillä eri juureksilla tai yrteillä. Mutta kunnon perunamuusi voihin ja punaiseen maitoon (mummin tapaan) on kyllä parasta :)

Riitta kirjoitti...

Nam ja nam, nyt iski kauhea nälkä! Täytyykin varioida peruspullataikinaa jollain muulla lihalla, liian usein nappaan vain perusnautapaketin.

La fille du vent kirjoitti...

Variaatiomahdollisuuksia on vaikka kuinka, mutta onneksi perusnautakin on hyvää (kunhan itse liha on hyvälaatuista).

Täällä on kaupoissa lammasta hyvin tarjolla, mutta siihen variaatiomahdollisuudet loppuvatkin. Erikoisuuksiin, kuten springbokin lihaan olen törmännyt vain ravintoloissa.

Paula kirjoitti...

Tuo bataattimuusi kuulostaa siltä, että sitä on pakko testata! Kiitos vinkistä. :)

La fille du vent kirjoitti...

Kokeile ihmeessä! Ja noi yrtit raikastaa sitä tosi mukavasti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...