perjantai 2. syyskuuta 2011

Mascarpone-suppilovahverorisotto


Rakas ystävä ja entinen naapurini kävi lounastamassa luonani tällä viikolla. Asiaa pähkäiltyäni, päädyin tarjoamaan hänelle suppilovahverorisottoa. Risotto on mielestäni helppo ja nopea valmistaa, olematta kuitenkaan tylsä ruokalaji. Siksi turvaudun siihen usein kun on tulossa vieraita arkena. Piristyksenä risotossa oli normaalista poiketen kermaisen lisän tuonut mascarpone-juusto.

Ainekset:
- salottisipuli
- valkosipulinkynsi
- oliiviöljyä
- 1,5 - 2 dl risottoriisiä (arborio)
- loraus kuivaa vermuttia (tai valkoviiniä)
- vettä
- suolaa & pippuria
- kuivattuja tai tuoreita suppilovahveroita (itse käytin kuivattuja)
- 1/2 rasiaa mascarponea
- 1/2 - 1 dl parmesania
- sitruunamehua
- timjamia.

Aloita laittamalla sienet likoamaan pieneen tilkkaan vettä, jos käytät kuivattuja. Kuullota sipulit ja riisi oliiviöljyssä. Lisää sitten vermutti ja anna sen höyrystyä pois ennen kuin alat lisätä vettä. Lisää vettä vähitellen pienissä erissä. Lisää sekaan myös sienet sekä liotusvesi. Kun riisi alkaa olla kypsää, sekoita mascarpone ja tuore timjami sekaan, ja anna vielä hautua muutama minuutti. Mausta lopuksi lorauksella sitruunamehua, parmesaanilla sekä suolalla ja pippurilla.

Jos käytät tuoreita suppilovahveroita, voit aluksi paistaa ne voi-öljyseoksessa ja ottaa sivuun sipulien ja riisin kuullottamisen ajaksi. Lisää ne risottoon ennen kuin lisäät vermutin. Näin sen takia, että sieniä on paistettava todella kuumalla pannulla ylimääräisen kosteuden poistamiseksi, jolloin sipulit ja riisi saattavat helposti palaa, jos yrittäisit kuullottaa niitä samalla. (Tämä ei ole mikään ammattilaisohje, vaan vinkki siitä miten itse teen. Jos sinulla on joku parempi tapa, vinkkaathan siitä kommentiboksissa!)

Risottoon tarvitsemaasi veden määrää on vaikea antaa tarkalleen, sillä eri riisilaadut vaativat sitä eri määrän ja kypsymisenkin aika vaihtelee. Tästä johtuen on tärkeää lisätä vettä vähitellen ja antaa sen imeytyä riisiin lähes kokonaan ennen kuin lisää sitä. Lisäksi risottoa kannattaa koko ajan maistella, jotta riisi ei kypsy liikaa tai liian vähän. Riisi on kypsää, kun se alkaa pehmetä, mutta siinä on edelleen pieni purutuntuma. Tietenkin myös maustamisen suhteen kannattaa koko ajan maistella. Risoton valmistaminen on aika intensiivistä, joten kannattaa varautua olemaan koko ajan padan ääressä sitä valmistaessa eikä edes yrittää tehdä muuta samaan aikaan (ellei sitten ole ihan pro!).

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...