torstai 15. syyskuuta 2011

Omenamehu

Raahasin viime viikolla 88 kg omenoita mökiltä mehuasemalle. Mehua tästä määrästä tuli 42 litraa eli koko talveksi. Mehumme on pastöroitua ja c-vitaminoitua, joten se säilyy jääkaappiolosuhteissa kevyesti kevääseen saakka. Mehun maku on kuin eri planeetalta verrattuna kaupan mehuihin, paljon täyteläisempää, melkeinpä nektarimaista. Ja koska omenat ovat omista puista, tiedämme niiden olevan puhtaita torjunta- ym. ikävistä aineista.

Koska omenasatomme on joka vuosi enemmän tai vähemmän valtava, mehustaminen on loistava tapa säilöä. Harmi vain, että lähimehustamollamme taitavat hinnat nousta vuosi vuodelta samalla kun palvelun taso vain laskee. Siksi olenkin harkinnut omien puristuslaitteiden hankkimista. Ne ovat kyllä tyyriitä, mutta vuosien saatossa varmasti maksaisivat itsensä takaisin. Tästä syystä olenkin pitänyt silmäni auki mahdollisia käytettyjä rouhimis-, puristamis- ja pastöroimislaitteita varten. Vinkatkaahan, jos teillä on tällaisista käyttökokemuksia tai muuta tietoa!

4 kommenttia:

Riikka kirjoitti...

Voi kateus sentään! Mahtaa olla hyvää :) Mä haluan myös pihan, joka on täynnä omenapuita. Nimimerkillä parvekeeton Kalliosta...

La fille du vent kirjoitti...

On kyllä tosi herkkua! Ei edes kaupan luomumehut pysty kilpailemaan tän kanssa. Mut kaikessa on puolensa; aika paljon päänvaivaa aiheuttaa tää vuosittainen hillitön omenasato, kun kuitenkin yritän kaiken hyödyntää edes jollain tavalla :)

Riikka kirjoitti...

No ilmeisen hyvin niitä saa mehuun kulumaan :) Mehumaijalla tulee myös hyvää höyrymehua omenoista, mutta eiköhän tuo tuorepuristettu mehu ole vielä parempaa. Itse kokeilisin varmaan siiderintekoa, jos omenoita olisi riesaksi asti.

La fille du vent kirjoitti...

Joo, suunnitelmissa on ollut siiderin valmistaminen. Villeimmissä unelmissani ohessa valmistuisi myös calvadosta :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...