keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Jyväbroileri

Jyväbroiler-lehikäinen
Saarioinen kutsui muutama viikko sitten minut ja muutaman muun bloggarin vierailemaan kartanossaan Sahalahdessa sekä kuulemaan Jyväbroilerista. Meistä pidettiinkin hyvää huolta, kun tietoiskun lisäksi pääsimme nauttimaan Saarioisten asiakaskouluttaja, keittiömestari Jouni Kannisen valmistamista herkuista. Ei liene mikään yllätys, että jälkiruokaa lukuun ottamatta annoksissa oli käytetty broileria.

Alkupaloja

Erityisen antoisan iltapäivästämme teki broilerinkasvattajan tapaaminen ja kuuleminen, sillä siten sain entistä tarkemman kuvan broilerin matkasta munasta lautaselle. Saimme myös esittää kysymyksiä kasvattajalle. Broilerin tuotantoon liittyy tietenkin kyseenalaisia seikkoja, joita mediassa on viime aikoina ahkerasti tuotu esille. Tästä tapaamisesta minulle jäi kuitenkin kuva, että niitä käsitellään mahdollisimman hyvin saatavilla olevien resurssien rajoissa. Saattaa tietenkin olla, että tehtaalla vierailu olisi saanut minut toisiin aatoksiin.

Bataattisosekeitto

Uudistuneiden Jyväbroiler-pakkausten myötä Saarioinen haluaa painottaa tuotteidensa kotimaisuutta, puhtautta ja lihapitoisuutta. Kaikki Jyväbroilerit tulevat Suomesta ja oikeastaan todella läheltä, sillä kaikki Saarioisten sopimustilat sijaitsevat muutaman kymmenen kilometrin säteellä tehtaasta. Marinadeissa ei käytetä säilöntäaineita eikä turhia E-aineita. Ja Jyväbroiler-tuotteiden lihapitoisuus on suuri. Tämä viimeinen aspekti on tietenkin koomisen kuuloinen kuluttajalle, joka ostaa lihansa marinoimattomina. On itsestään selvää, että paketissa marinoimattomia broilerin koipia on 100 % lihaa!

Kantarelleilla täytettyä jyväbroilerin rintaa

Pakkausten uudistuksen myötä nykyään jokaisessa Jyväbroiler-pakkauksessa on kyseisten tuotteiden kasvattajien kuva. Tämä on mahdollista tarkan tuotteiden seurantajärjestelmän avulla. Mielestäni tämä on mukava lisä tuotteeseen. Vaikka broileria tuotetaankin tehokkaasti, niin ei persoonattomasti. Se tulee tiloilta, joilla työskentelevät ihan oikeat emännät ja isännät, jotka ovat valmiita edustamaan työtänsä kuvalla ja nimellä pakkauksen kannessa.

Täytetty lettu ja mango-jogurttijäätelö

Keskustelimme tapaamisessa myös marinadeista, jota sivusinkin jo aiemmin. Itse en erityisemmin perusta marinoiduista broilereista ja erityisesti olen kaivannut kokonaisia ja tuoreita marinoimattomia broilereita (tai kanoja) kauppoihin. Vaikka broileri on profiloitunut helpoksi arkiruoaksi, se sopii mielestäni myös kruunaamaan sunnuntaipäivällisen; kokonaisena paistettu, yrteillä maustettu ja pinnaltaan rapsakaksi paistettu broileri on herkkua! Sainkin Saarioisilta vinkin, että Stockan Herkusta näitä kokonaisia marinoimattomia löytyy. Iloinen yllätys oli, että Sellon Citymarketin (lähin järkevä kauppa minulle) tiskissä näin niitä myös.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Herkullisen houkuttelevalta näyttää tuo kanttarelleilla täytetty jyväbroilerin rinta! Saarioinen ei sitten kuitenkaan järjestänyt teille vierailua broilertilalle? Koska syömme perheessä lähinnä vain valkoista lihaa, poden aina välillä huonoa omaatuntoa häkkibroilertuotannon suosimisesta. Saarioisten broilertuottajahan ei ehkä ole kaikkein jäävein kertomaan tuotantoeläintensä elinolosuhteista...
Syysterveisin : )

La fille du vent kirjoitti...

Tuo broilereiden kasvatus mietityttää minuakin. Etenkin aiemmin syksyllä katsomani dokkari broilerin käsittelystä tehtaissa (siinä oli jotain brittinuoria Aasiassa tutustumassa työntekijöinä) avasi silmät. Vitsailtiinkin muiden bloggareiden kanssa, että meitä ei ihan tarkoituksella viety/päästetty teurastamoon tai tehtaalle. Voi olla, että sen jälkeen ei olisi tarjoilut samalla tavalla maistuneet :)

Se meille kuitenkin kerrottiin (kun valveutuneet bloggarit, siis muut kuin minä, osasivat tiukkoja kysymyksiä kysyä) etteivät broilerit elä häkeissä. Myös pinta-ala/broileri on tarkkaan säännelty ja mukana olleella tuottajalla tämä minimiarvo ylittyy.

Kaiken kaikkiaan asia herättää kyllä paljon ajatuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Sattumalta näin saman dokkarin ja usko/toivon, että Suomessa asiat eivät ole ihan tuolla tolalla. Mutta eivät ne kyllä hyvinkään ole.
Toisaalta ymmärrän alkutuottajienkin paineita; heille ei kovin paljoa per tipu varmaan makseta. Kun katsoo kaupan halvimpia broilersuikalepaketteja ymmärtää aika hyvin, ettei tuottajahinta voi olla järin korkea. Tässä taas päästän kuluttajan valintoihin...
Huooh, tämä keskustelu voisi jatkua pitkäänkin. Ehkä nautin kuitenkin kivasta blogistasi ja innostavista resepteistä : D
Aamuterveisin Kuukernuppi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...