tiistai 30. lokakuuta 2012

Ruokakaupassa Etelä-Afrikassa (osa I): Food Lover's Market


Monissa blogeissa onkin jo käyty ruokakaupassa ulkomailla. Ruokakauppakuvauksia on ollut erittäin mielenkiintoista lukea, sillä usein uusissa maissa vieraillessani to do -listalla onkin juuri ruokakaupassa käyminen. Mielestäni siten pääsee tutustumaan paikalliseen arkeen hieman pintaa syvemmälle.

Etelä-Afrikkalaisia ruokakauppoja kuvatessani, en voi olla kirjoittamatta useammasta kauppaketjusta. Ne nimittän eroavat huomattavasti toisistaan mm. esillepanossa, tuotevalikoimassa, laadussa ja hinnassa, ja ne onkin selvästi kohdistettu eri kuluttajasegmenteille.

Ensimmäiseksi haluan esitellä lempikauppani, Food Lover's Marketin, joka kuitenkaan ei kuulu arkeeni. Käyn siellä vain kerran tai pari kuussa, sillä ajomatkaa kertyy 40 minuuttia (mikä ei sinänsä ole matka eikä mikään täällä). Kyseisestä kaupasta, siis ketjun lippulaivamyymälästä Nicolway Bryanston -kauppakeskuksessa voi löytää oikeastaan mitä tahansa.

Vihannes- ja hedelmäosasto on valtava ja laadukas. Etelä-Afrikassa tyypillisesti sesongit vaikuttavat voimakkaasti siihen, mitä tarjolla on. Suurin osa tuotteista on kotimaisia ja vain yksittäisiä tuotteita tuodaan ulkomailta (ne ovatkin sitten verotuksen takia hinnoissaan!). Ilmastosta johtuen valikoima vaikuttaisi silti olevan laaja ympäri vuoden. Tällä hetkellä hedelmistä sesongissa ovat mm. persikat, nektariinit, mansikat ja melonit; vihanneksista parsa.

Kala- ja lihaosastot ovat esillepanoltaan näyttävät sekä valikoimaltaan laajat ja laadukkaat (niistä ei valitettavasti kuvamateriaalia). Yllättäen hinnat ovat FLM:ssa melko edullisia, vaikka muuten miellänkin sen premium-tason paikaksi.

 
Kala- ja lihatiskien jälkeen päästäänkiin lempiosastolleni eli oliiviöljyhanoille.  Öljyjä on kahdeksaa erilaista, muistaakseni 6 paikallisia ja loput kaksi Italiasta. Kaikkia saa maistella vapaasti ennen ostopäätöstä. Voit tuoda mukana omat lasipullot tai myyjä pullottaa öljyn kaupan vihreisiin peruslasipulloihin. Öljyt ovat toinen toistaan maukkaampia, joten on aina vaikea valita, mitä ottaisin. Viimeksi lähti mukaan kolme pullollista :)


Öljyjen jälkeen onkin sitten tiedossa leipä- ja leivonnaisosasto sekä valmisruoat. Mistään ankeista lihaperunasoselaatikoista ei kuitenkaan ole kyse, vaan valmiista raikkaista ja maukkaista ateriakomponenteista, joista voi yhdistellä mieluisan take away -annoksen.


Ennen kassoja löytyy vielä hyvä valikoima juustoja, erilaisia leikkeleitä ja käsintehtyjä konvehteja. Karkkiosastolta voi myös valita pussiinsa M&M -karkkeja väreittäin.

Lisää kauppaesittelyitä tiedossa, stay tuned!

P.S. Blogin päivitystahti hiljenee hieman seuraavaksi pariksi viikoksi, sillä saamme vieraita Suomesta - ensimmäiset Jo'burgissa!

11 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

Uh, no tämä oli eksoottinen kauppakierros. Varmaan aika erilaista kuin suomimeno. :) Näkyykö siellä sesonkiajattelu paremmin kuin täällä?

Campasimpukka kirjoitti...

Kiitos kivasta raportista, on ollut hauska lukea eri puolilta maailmaa näitä ja kyllä tuntuu meikäläinen Prisma ankealta!

La fille du vent kirjoitti...

Hih, kiva kuulla, että muitakin kiinnostaa nämä kaupparaportit :)

Nelle:

Joo, hieman on eksoottista. Ootas kun kirjoitan koko kansan kaupoista :D

Sesonkiajattelu on tosi voimakasta. Jos joku juttu ei ole sesongissa, sitä ei yksinkertaisesti ole valikoimissa.

On mieletöntä, että lähes kaikki kaupoissa myytävät hedelmät ja vihannekset (avocadot, banskut, ananakset, mangot, marjat - you name it) ovat paikallisia.

Juustoja ja muita eurooppalaisia herkkuja on tietty erityiskaupoissa, kuten juuri FLM:ssa.

Campasimpukka:

Kiva kun tykkäsit! No kyllä sitä Prismaa tai Citymarketia on välillä ollut ikävä, kun olen käynyt lähikaupassa :) Suorat ja siistit hyllyrivit, joissa tuotteet pysyvät viikosta toiseen samoilla paikoilla.. I wish!

Yaelian kirjoitti...

Ihanaa kun sinäkin laitoit raportin teidän kauposta;nämä virtuaalikierrokset eri maiden marketeissa ovat tosi kiinnostavia!Kiva juttu nuo oliiviöljyhanat;meillä on muutama ihan oliiviöljyyn keskisttyneitä kauppoja,jossa voi myös täyttää pullot,mutta ihan marketeissa niitä ei ole.

La fille du vent kirjoitti...

Luin mielenkiinnolla sinunkin raportin :)

En tänne muuttaessa ajatellutkaan, että myynnissä olisi paikallisia öljyjä - iloinen yllätys siis. FLM on kylläkin ainoa ruokakauppa, josta öljyä saa hanoista. Monilla viinitiloilla on myynnissä tilojen omia öljyjä kanistereittain, mutta pelkkiin öljyihin erikoistuneita myymälöitä ei ole.

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Hieno raportti, näitä kauppaesittelyjä on aina ilo lukea ja katsella!
Hyvä kun osuin blogiisi!

La fille du vent kirjoitti...

Kiva kun eksyit tänne! Olen kyllä käynyt ihastelemassa upeaa blogiasi, mutten ole tainnut puumerkkiä jättää :)

Riitta kirjoitti...

Kiitos raportista, nää on mielenkiintoisia! Ulkomailla pitää aina päästä ruokakauppaan, näkee mitä asioita pidetään tärkeinä ko. ruokakulttuurissa, mitä ruoka-aineita todennäköisesti yhdistellään toisiinsa jne.

Hauskaa emännöintiä!

La fille du vent kirjoitti...

Kiitos Riitta! Emännöinti on ohi nyt ja arki jatkukoon.

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Oih, tuo salaattihylly saa kyllä ihan vihreäksi kateudesta. Vähän toista kuin lähimarketin nuutuneet ruukkulehdet...

La fille du vent kirjoitti...

Minna: Olin itsekin aivan haltioissani nähdessäni sen ensimmäistä kertaa :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...