keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Herkullinen parsarisotto ilmakuivatulla kinkulla

Parsa ehti kauppoihin juuri sopivasti pääsiäiseksi, joten kiirastorstain mökki-illallisella nautimme ihanan parsarisoton. Valmistan risoton aina aika mutu-tuntumalta, joten ohjeen mitat ovat viitteellisiä.

Itse en näe tarpeelliseksi kuoria vihreää parsaa - huuhtelu vain riittää, mutta napsautan kuivan pään pois. Olen nimittäin jostain lukenut, että kevyesti päästä taittamalla parsa napsahtaa helposti poikki juuri siitä kohtaa, mistä se on alkanut kuivua.

Parsarisotto:
- 2, 5 dl arborioriisiä
- 2-3 shalottisipulia
- oliiviöljyä
- n. 2 dl valkoviiniä
- vettä
- nippu parsaa
- parmesania raastettuna n. 50 g
- 1/2 sitruunan mehu
- suolaa ja mustapippuria
- tuoretta timjamia
- ilmakuivattua kinkkua, esim. Parman kinkkua.

Silppua sipuli pieneksi ja kuullota sitä oliiviöljyssä hetki. Lisää riisit pannulle/kattilaan ja anna niidenkin kuullottua muutaman minuutin ajan. Lisää reilu loraus valkoviiniä ja anna kiehahtaa. Kun suurin osa nesteestä on haihtunut, lisää vielä loputkin viinistä. Jatka samalla tavalla veden kanssa; lisää vähän kerrallaan ja anna imeytyä ennen nesteen lisäämistä. Kun riisi alkaa olla puolikypsää lisää joukkoon parsan varret pieniksi pilkottuina. Säästä nuput vielä myöhemmäksi. Keittele vielä hetki, kunnes riisi alkaa olla lähes valmista. Lisää sitten parsan nuput, parmesan ja sitruunan mehu sekä mausta suolalla, pippurilla ja muutamilla timjamin lehdillä. Voit ottaa liedeltä jo lämmön pois, mutta anna risoton levähtää hetki kannen alla, jolloin nuputkin kypsyvät sopivasti. Tarjoile ilmakuivatun kinkun ja valkoviinin kanssa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...