sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Maailman paras bolognese ja zucchini-tagliatelle


Tomaattipohjainen jauhelihakastike on ollut yksi lempiruoistani ihan lapsuudesta saakka. Perusreseptini on isältä opittu, mutta muuntuu helposti jää- ja maustekaapin sisällön sekä mielihalujen mukaan. Reseptin runkona ovat säilyketomaatit, jauheliha ja valkosipuli. Lisäksi kastikkeeseen tulee usein sipulia, porkkanoita, selleriä, kesäkurpitsaa, munakoisoakin - ei kuitenkaan koskaan kaikkia näitä. Maustamisessa käytän ainakin mustapippuria ja oreganoa, mutta usein myös pari laakerinlehteä ja muutaman fenkolinsiemenen. Silloin tällöin pieni määrä chiliä syventää kivasti makua. Lisäksi oleellista on kastikkeen riittävä haudutus, jotta maut ehtivät tekeytyä.

Viime aikoina kastiketta on meillä nautittu kesäkurpitsapastan kanssa. Kyseessä ei siis oikeasti ole pasta, vaan ohueksi suikaloitu raaka kesäkurpitsa. Se on supernopea ja kevyt lisäke, mutta ei oikeastaan häviä maussa normipastalle. Kesäkurpitsapastan voisi tehdä jollain siihen vartavasten tarkoitetulla välineellä, mutta ainakin meillä juustohöylä toimii aivan loistavasti.

Bolognese-kastike:


- oliiviöljyä
- 2-3 valkosipulinkynttä
- 1 iso sipuli
- 1 porkkana pieniksi kuutioiksi pilkottuna/ 1 sellerinvarsi pieneksi pilkottuna/ pieni munakoiso kuutioituna/ pieni kesäkurpista kuutioituna tai viipaloituna (voit laittaa yhtä tai useampaa näistä)
- 400 g paistijauhelihaa
- tölkki säilyketomaatteja
- loraus punaviiniä (jos sattuu olemaan avattu pullo)
- ripaus suolaa
- useampi rouhaisu mustapippuria myllystä
- 2 laakerinlehteä
- 6 fenkolinsiementä (kokonaisena tai voit vähän murskata niitä morttelissa)
- 1 tl (kukkurallinen) kuivattua oreganoa.

Litistä valkosipulinkynnet lappeellaan olevan veitsen alla, jotta kuoret lähtevät helposti. Pilko valkosipulit ja sipuli pieneksi. (Kuori porkkana ja pilko pieniksi kuutioiksi./ Huuhtele selleri ja pilko pieneksi./ Leikkaa munakoisosta päät pois ja pilko n. 1 cm x 1 cm kuutioiksi./ Leikkaa kesäkurpitsasta päät pois, ja siivuta tai kuutioi se.) Heitä pilkotut sipulit kuumalle pannulle ja freesaa n. minuutti. Lisää sitten valitsemasi vihannekset ja paista vielä pari minuuttia. Ala sitten lisätä jauhelihaa vähitellen pannulle, n. 100 g kerrallaan (jottei pannu kylmene) ja paista kypsäksi. Lisää tölkkitomaatit ja huuhtaise tölkissä n. 1 dl vettä, jonka kaadetaan myös pannulle. Lisää mausteet ja hauduta ilman kantta vähintään 20 minuuttia. Kastiketta voi hauduttaa pidempäänkin, mutta silloin tulee huolehtia, ettei se kuivu liikaa ja lisätä jotain nestettä (mieluiten viiniä tai kasvislientä, vesikin käy) aina välillä. 

Zucchini-tagliatelle:


- 1 pieni kesäkurpitsa/ syöjä

Viipaloi kesäkurpitsasta juustohöylällä ohuita siivuja ja heitä ne valmiin kastikkeen sekaan. Sekoittele vähän ja anna hautua miedolla lämmöllä pari minuuttia. Näin zucchini pehmenee hieman ja imee itseensä ihanasti kastikkeen aromeja.

Tarjoile parmesanin ja tuoreen basilikasilpun kanssa!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...