tiistai 6. lokakuuta 2009

Varmasti onnistuva mökki-illallinen

Kun mökillä on paljon puuhaa (esim. omenoiden poimimista), ruoan tulisi valmistua vaivattomasti, mutta olla myös tarpeeksi tuhtia. Tähän ratkaisuna on lihapata. Sen kun antaa padan porista, aikatauluilla ei niin väliä - oikeastaan, mitä pidempään pata saa kypsyä, sen parempaa se on.

Laitan pataan yleensä 2/3 lihamäärästä nautaa ja 1/3 porsasta, sillä rasvaisempi porsaanliha mehevöittää padan hyvin. Lisämakua pataan antavat punaviini ja yrtit. HUOM! Ohjeessa ei ole annettu aineiden määriä, voit soveltaa niitä ruokailijoiden määrän mukaan.

Lihapata:
- naudanlihaa esim. sisäpaistia
- porsaanlihaa esim. kasleria
- punaviiniä
- porkkanoita
- valkosipulia
- herkkusieniä
- hillosipuleita
- kuivattuja yrttejä (esim. basilikaa, oreganoa, laakerinlehtiä)
- suolaa ja pippuria
- pieni purkki tomaattipyreetä tai paseerattua tomaattia
- villiriisiseosta.

Ruskista lihat tilkassa oliiviöljyä. Lisää valkosipuli ja paloitellut porkkanat. Anna paistua pieni hetki, ja lisää punaviini (niin paljon kuin raaskit; muista myös jättää lasillinen kokille (kunnianosoitus Keith Floydille)). Lisää loput padan ainekset, paitsi riisi, ja anna hautua miedolla lämmöllä ainakin tunnin ajan. Ennen tarjoilua lisää villiriisiseos ja jonkin verran kiehuvaa vettä (ei liikaa, sillä padasta on tarkoitus tulla aika kiinteää). Hauduta vielä niin kauan, että riisi on kypsää. Tarjoa hyvän punaviinin kanssa! Tämän kanssa sopivat mielestäni hieman voimakkaammat ja tanniiniset viinit.

Kannattaa muuten tehdä aina tarvittavaa suurempi määrä pataa, sillä se on vain parempaa seuraavana päivänä, ja toimii loistavasti myös lounaana.

2 kommenttia:

Insanity_ kirjoitti...

Oijoi! Kylläpä on harvinaisen herkullisen kuuloista, ja näköistä, lihapataa. Punaviini sopii lihan kanssa yhteen kuin nyrkki silmään.

Zucchini kirjoitti...

Kiitos. Punaviini ja lihapata lämmittävät ihanasti koleina syyspäivinä :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...