torstai 26. maaliskuuta 2009

Huonon omantunnon porsasta


Eilen valmistin dijon-hunnutettua porsaan sisäfilettä, rosmariinilla maustettuja bataattiraneja ja sitruunaista pinaatti-avokadosalaatttia. Nautin illallisesta autuaan tietämättömänä porsaan syömisen vaikutuksista Itämeren happivajeeseen.

Tänään opin, että porsaanlihan suosiminen naudanlihan sijaan ei ole ilmastonmuutoksen kannalta kovin hyvä tai riittävä henkilökohtainen muutos, ainakaan Itämeren kannalta. Porsaiden kasvattaminen Tanskassa ja etenkin Puolassa (molemmat Itämeren rannalla, ja Puolan kaikki joet laskevat Itämereen) on yksi suurimmista negatiivisista tekijöistä Itämeren happivajeen kasvulle (josta meille maallikoille näkyvin seuraus on sinilevän lisääntyminen vuosi vuodelta). En ole asiantuntija tästä aiheesta puhumaan, mutta halusin hieman jakaa, sillä näistä asioista kuuleminen herätti.

Olen usein pohtinut lihan vähentämistä ruokavaliosta, enkä välttämättä syökään sitä joka päivä. Optimaalista varmasti olisi kaiken lihan (niin naudan, porsaan kuin kanan, tai siis tehotuotetun broilerin) jättäminen kokonaan pois ruokavaliosta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...