tiistai 27. toukokuuta 2008

Luomua


Olen todella tyytyväinen, kun kaupoista on alkanut löytyä enemmän luomutuotteita - myös muita kuin vihanneksia. Uusimmat tuttavuuteni ovat Valion luomujogurtti (maustamaton), luomuviili ja luomumaito. Jogurtti on aivan taivaallisen hyvää verrattuna tavalliseen maustamattomaan jogurttiin! En tiedä onko se vain mielikuvitustani vai onko ihanan maun syynä tosiaan sen luomuus.

Kaipaan kauppojen hyllyille enemmän luomutuotteita - kaikkiin tuoteryhmiin. Etenkin kaipaisin luomukanaa, sillä olen täysin kyllästynyt tehotuotettuun ja lisäaineilla marinoituun broileriin. Selvitettyäni asiaa, vaikuttaa kuitenkin siltä, että luomukanaa tai -broileria ei ihan heti kauppoihin tule. (Luin asiasta mm. Finfoodin sivuilla). Toisaalta, ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi olisi parempi syödä vaikka tehotuotettua broileria kuin naudanlihaa, sillä sen kasvattamisesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt ovat alhaisemmat. Olenkin yrittänyt muuttaa kulutustottumuksiani kasvispainoitteisempaan suuntaan; syön kyllä edelleen lihaa, mutta tiedostan, ettei sitä tarvitse syödä joka aterialla. Samoin olen miettinyt, että kalan (ei tonnikalan) lisääminen ruokavalioon ja lihan tilalle olisi varmaan ilmaston kannalta parempi. Muutokset tapahtuvat kuitenkin hitaasti ja arki-iltaisin nälissään tulee ostettua sitä mikä nopeiten valmistuu - usein wokkaan juuri marinoituja broilerisuikaleita. Olen kuitenkin tyytyväinen, että olen herännyt pohtimaan näitä asioita. Ennen en ymmärtänyt kasvissyöjiä, mutta nykyään näen konkreettisen syyn kasvissyönnille: ilmastonmuutoksen ja sen ehkäisemisen (tai ainakin hidastamisen). Lisää tietoa mm. täältä ja täältä. En ole mikään asiantuntija näissä asioissa enkä myöskään kulutustottumuksiltani esimerkillinen, mutta olen aloittanut oman henkilökohtaisen taisteluni ilmastonmuutosta vastaan. Kahlatkaa läpi informaatiota ja ottakaa vaikutteita omaan toimintaanne - useista pisaroista muodostuu suuri joki.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Kiva, jos tykkäsit blogistani. :) Sun blogisi vaikuttaa myös erittäin lupaavalta, ja meillä tuntuu olevan ruoanlaiton lisäksikin yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Tulen ehdottomasti poikkeamaan täällä toistekin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...