lauantai 16. toukokuuta 2015

Aamiaissämpylät gluteenittomana


Näistä melko nopeista ja gluteenittomiksi sämpylöiksi aivan uskomattoman herkullisista sämpylöistä on tullut luottoreseptini. Sen ansiosta meillä tuoksuu tuoreille, vastapaistetuille sämpylöille nykyään parikin kertaa viikossa. Kaiken huipuksi, uunituoreina ne kelpaavat myös gluteenitoleranteille. Resepti on löytynyt Gluteenitonta leivontaa -blogista ja se on myös helposti muunneltavissa. Saatan hyvinkin käyttää 1/5 jauhoista kikherne- eli gramjauhoja. Myös erilaiset yrtit, esim. rosmariini sopivat sämpylätaikinaan hyvin.

Leivonnan työvaiheita on 3: taikina, nostatus ja paistaminen. Näihin uppoaa minimissään vain vajaa tunti. Itse käytän alkuperäistä reseptiä runsaammin öljyä, mikä mielestäni on avainasemassa rapean kuoren aikaansaamiseksi.

Gluteenittomat sämpylät:

- 2,5 dl lämmintä vettä
- 1 tl psylliumia
- 1 pussi kuivahiivaa
- 1 tl (kukkurallinen) sokeria
- 250 g gluteenittomia jauhoja
- pari rouhaisua suolaa myllystä
- 2 rkl oliiviöljyä.

Sekoita psyllium veteen ja anna turvota pari minuuttia. Sekoita joukkoon ensin hiiva ja sokeri, ja mittaa sitten keittiövaa'alla mukaan jauhot. Lisää suola ja öljy. Sekoita hyvin yhteen sähkövatkaimen leipäkoukuilla (reilu minuutti riittää). Taikinan kuuluu olla aika tahmeaa tässä vaiheessa.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kostuta kädet juoksevan veden alla ja jätä vesi valumaan. Muotoile taikinasta 6-7 sämpylää pellille aina välillä käsiä kostuttaen. Kun kädet ovat kosteat, taikina ei jää käsiin kiinni. Anna sämpylöiden kohota kuumenevan uunin päällä pellillä n. 30 minuuttia, ilman mitään kangasta päällä. Paista 20 minuuttia.

Kun otat sämpylät uunista, laita heti keittiöpyyhe päälle, jotta ne pehmenevät hieman ja anna jäähtyä hetki ennen tarjoamista. Jos olet käyttänyt gramjauhoja taikinassa, sämpylät ovat valmiina melko tummia (kuten kuvassa). Uskalla kuitenkin paistaa niitä koko 20 minuuttia, jotta kuori ehtii paistua rapeaksi.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...