perjantai 30. toukokuuta 2008

Perjantaiviini


Olen yksin tämän illan, sillä muutamien huomisten ylppärijuhlien takia en vielä voinut/halunnut lähteä mökille avon kanssa. Yksin ollessani ostan usein pienempiä viinipulloja. Niiden valikoima on suhteellisen pieni, mutta kasvaa jatkuvasti. Valitsin tänään chardonnay-rypäleestä valmistetun italialaisen valkoviinin, jota olen useasti ennenkin juonut. Kummallista tässä on se, että kuuluin pitkään ns. ABC-clubiin (Anything But Chardonnay), mutta viime aikoina olen maistellut hyviäkin chardonnay-viinejä. (Shampanjat ovat oma luku sinänsä; pidän niistä, olen aina pitänyt, vaikka niitä valmistetaankin juuri chardonnay-, pinot noir- ja pinot meunier- rypäleistä. Toisaalta en ole kuohujuomissa rajoittunut vain shampanjaan, sillä parhaimmat cavat saattavat olla huonoimpia (persoonattomimpia) shampanjoita paljon parempia.)

Tämän illan viini ei ole tamminen (luulen, että juuri tammiset chardonnayt aikanaan ajoivat minut ABC-clubiin), vaan kevyesti hapokas ja kuiva. Jälkimaku on myös kevyt, mutta pitkä. Viini sopii mielestäni parhaiten salaatin seuraksi (lukuunottamatta salaatteja, joissa voimakasta juustoa). Kyseistä viiniä saa myös 0,75 litran pulloissa. Hyvä arkiviini!

Metsästystä

Olin etsimässä HY:n opiskelijakirjastosta paria opusta kesäkuun puolivälin jälkeen pidettävään kirjatenttiin. Vaikka tutkimuksen mukaan HY on opiskelijaympäristöjen ykkönen, mielestäni asiassa on jotain mätää, kun ensinnäkään tenttikirjoja ei löydy tarpeeksi kirjastoista ja toisekseen näitä kyseisiä kirjoja ei myöskään saa Suomesta ostettua. Amazon tai kirjojen kopioiminen (jota vältän) jää silloin ainoaksi vaihtoehdoksi.


Metsästysreissuni saalis, ainoa tarvitsemastani kirjasta kirjastossa ollut kappale, on ainakin kolmeen kertaan alleviivattu ja sisältää myös kaikenlaisia kommentteja ja suomennoksia. Ainakin minua se häiritsee; on hankalampi poimia itse tärkeimmät kohdat, kun välillä jää mietityttämään miksi joku on nähnyt jonkin kohdan alleviivaamisen arvoisena.

Kurssien lopussa täytettävissä palautteissa kysytään usein, toteutuiko tasa-arvo kurssilla. Mielestäni tasa-arvo ei toteudu siinä mielessä, että kurssi- tai tenttimateriaali on määrällisesti rajallista, eikä näin ollen kaikilla ole mahdollisuutta päästä siihen käsiksi. Jatkossa jo kurssien suunnitteluvaiheessa tulisi lähtökohtana olla sellaisen oheiskirjallisuuden kokoaminen, jonka hankkiminen on opiskelijoille mahdollista ilman suurta vaivannäköä (myös opiskelibudjetilla).

torstai 29. toukokuuta 2008

Rahkainen raparperipiirakka


Jälkiruoaksi valmistin helpon, nopean ja melko kevyen raparperipiirakan. Piirakkapohjan ohjeen olen saanut mummoltani, joka taas on saanut sen ystävältään jne. Käytän samaa pohjaa myös suolaisiin piirakoihin - silloin jätän sokerin pois ja lisään hyppysellisen suolaa sen sijaan. Omenapiirakkaa tehdessäni lisään pohjaan usein kardemummaa. Mahdollisuudet varioida tätä pohjareseptiä ovat lukemattomat.


Pohja:
- purkki maitorahkaa
- 25 g pehmeää voita
- reilu ripaus sokeria
- 1,2 dl jauhoja

Täyte:
- purkki vaniljalla maustettua rahkaa
- kananmuna
- raparperipaloja
- sokeria

Sekoita piirakkapohjan aineet haarukalla ja levitä piirakkavuokaan. Sekoita vaniljarahkaan kananmuna ja levitä seos piirakkapohjan päälle. Ripottele raparperipalat vaniljarahkan päälle. Lisää pinnalle sokeria. Paista 200 °C:ssa 30 - 45 minuuttia. Herkullista!

P.S.
Huomatkaa kuvassa makea kakkulapio! (Saatu anopilta tuliaiseksi Lontoosta.)

Keväiset lihapullat

Innostuin valmistamaan lihapullia, yhtä bravuureistani, kun vihdoinkin näin kaupassa kevätsipulia. Lihapullareseptini poikkeaa perinteisestä siten, että siihen ei tule mitään sidosaineita kuten kananmunaa, korppujauhoja tai leipää. Lihapullien maku tulee yrteistä.




Ainekset:
- yksi kevätsipuli varsineen
- yksi kynsi valkosipulia
- tuoretta rosmariinia
- oliiviöljyä
- jauhelihaa (n. 400 g)
- soijakastiketta
- kuivattua oreganoa
- kuivattua basilikaa
- mustapippuria

- ruokakermaa
- kuivattuja provencen yrttejä
- suolaa/ soijakastiketta
- mustapippuria
(- perunajauhoja veteen liuotettuna vajaa 2 tl)

Paista miedolla lämmöllä (=hauduta) n. 10 minuuttia sipuleita ja rosmariinia oliiviöljyssä. Lisää paistetut sipulit sekä muut mausteet jauhelihaan ja sekoita tasaiseksi massaksi puukauhalla. Pyörittele lihapullat ja paista pinnasta ruskeaksi paistinpannulla voissa. Siirrä lihapullat uunivuokaan ja paista vielä n. 5 minuuttia uunissa 200 °C:ssa.

Älä pese paistinpannua, vaan lisää kerma pannulle heti, kun lihapullat on siirretty uunivuokaan. Lisää mausteet. Keitä hiljalleen ja suurusta, jos et halua liian juoksevaa kastiketta.

Tarjoile esim. perunamuusin, puolukoiden ja Dijon-sinapin kanssa. Nam!



Pikainen lounassalaatti kotona

Nälän yllättäessä nyhjäsin tyhjästä lounaaksi salaatin, jossa

- jääsalaattia
- kurkkua
- tonnikalaa (vaikka aiemmin kirjoitin, ettei sitä pitäisi syödä...)
- calamata-oliiveja
- basilikaa
- oliviiöljyä
- balsamicoa

Tässä tulos:



















Hyvää oli, ja mikä tärkeintä, nälkä lähti!

P.S.
Illalla aion tehdä raparperipiirakkaa, mutta en ole vielä päättänyt teenkö siitä rahka- vai marenkipiirakan. Rahkapiirakkaa on toivonut mies, mutta Pirkka-lehden marenkipiirakkaohje vaikutti myös kokeilemisen arvoiselta. Raportoin myöhemmin kuvien kera kumpaan päädyin.

Edit. 30.5.08.
Eihän siinä Pirkka-lehdessä ollut mitään marenkipiirakkaohjetta, vaan rahka-. Pöh. En nyt enää millään muista mistä luin marenkiohjeen... Ja juuri sitä haluaisin kokeilla.

keskiviikko 28. toukokuuta 2008

Paljastus!!!

En tiedä, mitä jääkaapin sisältö kertoo sen omistajasta, mutta paljastan sen tässä kuitenkin.

Ovessa vasemmalta oikealle ja ylhäältä alaspäin:
- dijon-sinappia
- soijakastiketta
- valkosipuli-soijakastiketta
- red thai curry pastea
- sitruuna-tagine-tahnaa
- riisiviinietikkaa (3 erilaista pulloa, älkää kysykö miksi..)

- pieni pullo tummaa rommia (odottamassa ananasjälkiruokia)
- 2 erilaista pateeta

- vaniljakastiketta
- taco-kastiketta
- tölkki tonicia
- säilyke-litsejä

- rasvatonta maitoa
- tiivistemehua
- ketsuppia
- omenamehua

Kaapissa vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas:
- vihreitä kivettömiä oliiveja
- olutta
- folioon kääritty makkara (joka pitäisi jo heittää roskikseen)
- maustamatonta jogurttia
- calamata-oliiveja

- puolukkahilloa
- yrttituorejuustoa
- laktoositonta vispikermaa
- 4 marjan hilloa

- säilykepunajuuria
- pestoa (kupissa folion alla)
- appelsiinimarmeladia
- ruohosipulimaksamakkaraa
- jauhelihakastiketta (pitäisi jo heittää pois, sekin)

- moscatel-viiniä
- Actimel-juomia
- meetwurstia
- tomaattikeittoa purkki
- Oivariinia
- palvikinkkua


- valkosipuliperunoita
- kananmunia

- tomaatti
- 2 erikoisolutta
- roséviini
- maitorahkaa

- vesimelonia
- Camembertia (laatikossa ja foliossa - avokki ei muuten antaisi säilyttää..)
- banaaneja (tiedän, ettei saisi säilyttää kylmässä)
- Pol Roger-sampanjaa

- vihanneslaatikossa salaatteja, kurkkua ja perunoita

Mitä teidän jääkapeistanne löytyy? Haastan kaikki postaukseni lukeneet bloggarit avaamaan jääkaappinsa lukijoilleen.

Lisäys 29.5.08
Ainakin Oona Kaikilla mausteilla -blogista on ottanut haasteeni vastaan. Käykää katsomassa!

Lounassalaatti


Tässä ensin kuvamateriaalia maanantaina valmistetusta pestosta.

Tänään söin lounasta Stockan 6. kerroksen .temp ravintolassa, jossa salaatteihin saa itse valita lisukkeet vitriinistä. Otin paahtopaistia, viininlehtikääryleitä ja marinoituja oliiveja. Laatu oli hyvä, mutta kaupungin muihin salaattibaareihin verrattuna hinta on hitusen kalliimpi. Kokonaisuus on kuitenkin hyvä; plussaa etenkin mahdollisuudesta valita ja laittaa itse öljy, balsamico yms. (Inhoan sitä, jos öljyä tai muuta kastiketta laitetaan liikaa ja salaatti ui siinä.) Lisäksi oliivit olivat todella maukkaita ja ihanasti marinoituja.

Ennen kantasalaattipaikkani oli Teatteri - olin koukussa heidän marinoituihin artisokanpohjiin (ihan paras marinadi kaupungissa!), mutta marinadin vaihduttua olen käynyt siellä harvemmin. Salaattien laadun ja hinnan suhde on siellä edelleenkin erinomainen.

Kotona teen useimmiten vuohenjuustosalaattia. Kuulostaa tylsältä, mutta siitäkin on useita eri versioita. Lempparini ovat vuohenjuustosalaatti Granny Smith -omenalla ja hunajalla sekä mansikoilla ja balsamicolla/ vadelmaviinietikalla. Usein paistan vuohenjuustokiekon kuumalla pannulla molemmin puolin, jotta se hieman sulaa. Söin vuohenjuustoa ensimmäisen kerran Pariisissa yli kymmenen vuotta sitten, enkä silloin tykännyt siitä yhtään. Nykyään se kuitenkin kuuluu lempijuustoihini (Camembertin, Manchegon ja Bleu d'Auvergnen/Saint Agurin kanssa).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...