lauantai 22. syyskuuta 2012

Braai

Suomalaisia ja etelä-afrikkalaisia yhdistää rakkaus grillaamiseen ja grilliruokiin. Nyt kevätkauden alkaessa ruokakaupat ovat täynnä grilliin sopivia lihoja sekä grillitarvikkeita, ja ruokalehdet pullistelevat grillireseptejä. Täällä kuitenkin puhutaan grillin tai bbq:n sijaan braaista, mikä juontaa juurensa afrikaansin kielestä. Tämä olikin yksi ensimmäisiä tärkeimpiä oppeja tänne saapuessa - paljastut välittömästi olevasi muualta, jos puhut barbecuesta.

Ensi viikonloppuna on tiedossa the braai-viikonloppu, sillä maanantaina on kansallinen vapaapäivä, Heritage Day, jolloin juhlitaan Etelä-Afrikan kulttuureja ja niiden monimuotoisuutta. Pitkistä viikonlopuista osataan myös täällä ottaa ilo irti; suurin osa etelä-afrikkalaisista viettää siis tämän viikonlopun (pe-la-su-ma) takapihoillaan grillaten.

Vielä voimakkaammin kuin Suomessa, täällä braaing mielletään täysin miesten hommaksi. Naisille jää salaattien ja jälkiruokien valmistus sekä cabernet sauvignonin kaataaminen omiin ja miesten laseihin. Herätin eräissä braai-iltamissa kummastusta halutessani grillata oman pihvini, mutta naureskellen minulle suotiin se ilo. Siitä lähtien olen saanut olla miesten mukana braain äärellä vahtimassa lihojen ja muiden herkkujen kypsymistä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...