keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Lokakuun ruokahaaste: seesamiankkaa ja haudutettua purjoa

Ankerias Vipunen hostaa tämän kuun ruokahaastetta, jonka teemana on mysteeriboxi. Haasteeseen osallistuvat reseptit saavat sisältää vain boxissa olevia aineita sekä kaikkia kuivakaapista löytyviä tuotteita. Alla listaus boxin sisällöstä, käyttämäni ainekset boldattuna:

ankanrintaa
tofua
ahven-/siikafileitä
naudanverta
pekonia
lehti- ja parsakaalia
eri värisiä chilejä
suppilovahveroita
kirsikkatomaatteja
purjo
valkosipulia
appelsiini
kotimaisia omenoita
tölkki kookoskermaa
levy tummaa suklaata
kananmunia
voita
seesamiöljyä
parmesaania
kasvis- tai jotain lihalientä
kuivaa valkoviiniä.

Lisäksi kuivakaapista käytettiin hunajaa, soijaa ja seesaminsiemeniä. Hunaja ja soija ovat ehkä hieman kyseenalaisia -  ne eivät ole kuivatuotteita, mutta säilytän niitä kuivakaapissa eivätkä ne ole tuoretavaroita. Harmaalla alueella liikutaan, toivottavasti se ei johda diskaukseen. 

Näistä aineksista valmistui ensimmäinen ruokahaastereseptini eli seesamimarinoitua ankkaa sekä voissa ja valkoviinissä haudutettua purjoa.

Seesamiankka:

- 2 ankan rintafilettä
- 3 valkosipulin kynttä
- 2 rkl hunajaa
- 2 rkl seesamiöljyä
- 2 rkl soijaa.

Litistä valkosipulit leveäteräisen lappeellaan olevan veitsen alla, jotta saat poistettua kuoret helposti. Pilko kuoritut kynnet pieneksi. Sekoita kulhossa kaikki marinadin ainekset.

Tee ankan rintafileisiin rasvapuolelle ristikkäiset viillot. Viiltojen pitäisi ulottua aivan rasvakerroksen alapuolella olevaan lihaan saakka, tekemättä siihen kuitenkaan viiltoa. Näin marinadi pääsee parhaiten maustamaan lihan ilman, että liha kuivahtaisi paistaessa.

Laita ankan rintafileet ja marinadi pakastepussiin tai kulhoon pariksi tunniksi. Kääntele pussia/fileitä, jotta marinadi levittyy on tasaisesti. Ota fileet huoneenlämpöön vähintään 30 minuuttia ennen paistamista.

Laita uuni lämpenemään 125 °C asteeseen. Paista fileet kuumalla pannulla ensin rasvapuoli alaspäin, kunnes se on paahtunut kullanruskeaksi. Paista vielä toiselta puolelta. Huomaa, että rasvapuoli vaatii hieman pidemmän ajan.

Paistamisen jälkeen kääri fileet yksittäin folioon ja laita uuniin 12-15 minuutiksi. (Tässä vaiheessa voit aloittaa purjon valmistuksen.) Anna fileiden levätä foliossaan vähintään 5 minuuttia ennen viipaloimista.

Haudutettu purjo:

- iso purjo (n. 200 g)
- 2 rkl voita
- loraus kuivaa valkoviiniä
- 2 rkl seesaminsiemeniä.

Halkaise purjo pituussuunnassa kahtia ja huuhtele se huolellisesti juoksevan veden alla. Kuivaa purjo ja pilko puolikkaiksi rinkuloiksi.

Laita voi kuumalle pannulle ja anna sen kuplia ennen kuin lisäät purjot sekaan. Lorauta lisäksi pieni tilkka valkoviiniä. Anna hautua/kuullottua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia aina välillä sekoitellen. Sekoita lopuksi purjon joukkoon seesaminsiemenet.

Asettele haudutettu purjo lautaselle alustaksi viipaloidulle ankan rintafileelle. Nauti kuivan valkoviinin kanssa.


4 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Kyllä hunaja ja soija hyväksytään. Minunkin kuivakaapista löytyvät, eivätkö ole tuoretuotteita. Onnea haasteeseen!

La fille du vent kirjoitti...

Jee! Kiitos :)

Riitta kirjoitti...

Slurps, kuulostaa hyvältä! Mun resepti on vielä aivojen uumenissa, ei suostu millään tulemaan esiin... ;-)

La fille du vent kirjoitti...

Tässä on onneksi vielä reilusti aikaa ennen haasteen umpeutumista. Ehkä pidempi idean hauduttelu takaa paremman lopputuloksen ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...