maanantai 22. lokakuuta 2012

Ruokaisa maalaissalaatti


Salaatista saa ruokaisan ja täyttävän aterian laittamalla sekaan useampia robusteja raaka-aineita. Sellainen on esimerkiksi maalaissalaatti, johon tulee yleensä mm. pekonia, perunoita, vihreitä papuja ja keitetty kananmuna.

Versioita on monta, tässä yksi suosikeistani. Mausteisuutta tähän tuovat chilimaustetut perunalohkot.

Maalaissalaatti (kahdelle):

- erilaisia salaatteja
- n. 100 g keitettyjä vihreitä papuja (mieluiten tuoreita, mutta myös säilykepavut käyvät)
- muutama viipale pekonia
- 4 pientä perunaa
- oliiviöljyä
- chilihiutaleita
- mustapippuria
- suolaa
- 2 kananmunaa.

Sinappikastike:
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 2 rkl balsamicoa tai viinietikkaa
- reilu teelusikallinen dijonia
- pieni valkosipulinkynsi
- mustapippuria.

Pilko perunat lohkoiksi ja laita ne uunivuokaan. Ripottele päälle chilihiutaleita, rouhittua mustapippuria ja hyppysellinen suolaa sekä lorauta hieman oliiviöljyä. Kääntele perunalohkoja käsin tai lusikalla, jotta öljyä ja mausteita on tasaisesti perunoissa. Paistaa 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes kypsiä.

Perunoiden kypsyessä paista pekoniviipaleet rapeiksi ja keitä kananmunat kypsiksi niin, että keltuainen on juuri ja juuri kiinteää (tämä onkin helpommin sanottu kuin tehty*). Keitä myös vihreät pavut kypsiksi - kuitenkin niin, että ne säilyttävät rapeutensa (tähän menee n. 4 minuuttia).

Kastiketta varten murskaa leveäteräisen veitsen avulla valkosipuli ja pilko se aivan pieneksi. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja mausta mustapippurilla.

Sekoita salaattiainekset ja kastike munia lukuunottamatta kulhossa. Asette salaatti lautasille ja laita halkaistu tai useampaan osaan lohkottu muna päällimmäiseksi.


* Kananmunien keittäminen Johannesburgissa onkin ollut hieman kinkkistä. Ensinnäkin munien kokoon tulee kiinnittää huomiota: skaala alkaa largesta ja päättyy jumboon. Kokoluokitukseltaan pieniä tai keskikokoisia ei siis ole myynnissä, mutta large vastaa Suomessa myytäviä pieniä.

Toiseksi munat vaativat kypsyäkseen pidemmän keittoajan kaupungin korkeudesta johtuen. Kolmen minuutin munassa (kokoa large) on täällä sekä keltuainen että valkuainen vielä aivan juoksevia. Ero johtuu siitä, että Johannesburgin ilma on ohuempaa, sillä kaupunki on 1753 metriä merenpinnan yläpuolella. Olen tullut johtopäätökseen, että 5 minuutin muna on uusi 3 minuutin muna - ainakin Johannesburgissa :D

Kuinka kauan sinä keität aamiaiskananmuniasi? Vai syötkö ne yleensä jollain muulla tavalla valmistettuna?

4 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Uusi kolmen minuutin muna ;-) Eipä olisi tullut mieleen, että korkea ilmanala vaikuttaa kananmunien kypsymiseen. Kaikkea sitä oppii täältä!

La fille du vent kirjoitti...

Heheh :) Alkuun ihmettelin, kun munat ei kypsyneet ollenkaan totutun mukaan. Paikalliset sitten valottivat syitä.

Kuulemma alkoholikaan ei siksi nouse päähän niin helposti.. En ole kyllä tässä huomannut eroa :D

Riitta kirjoitti...

Mä teen yleensä uppomunia, jos siis ylipäätänsä teen. Maalaissalaatti on muuten yksi vakiolounaistani, helppo tehdä mutta supermaukas.

La fille du vent kirjoitti...

Uppomunat on herkkua, mutta täytyy myöntää, etten ole ikinä tehnyt niitä itse. Eggs benedictiä tilaan kyllä kahvila-aamiaisilla :)

Maalaissalaatti on hyvä, kun siinä voi hyödyntää tähteitä; ylijääneitä perunoita, pekonipaketin viimeiset siivut, munia... Ei ole niin nuukaa, mitä raaka-aineita käyttää.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...