lauantai 10. syyskuuta 2011

Muna vai kana

Chili-korianteritahna herkkusieni-katkarapu-kookosmaitokastikkeen pohjana.

Keskustelu marinoiduista lihatuotteista muistuttaa hieman väittelyä siitä, kumpi oli ensin; muna vai kana. Tarjoavatko valmistajat marinoituja tuotteita, koska kuluttajat haluvat juuri niitä ostaa, vai ostavatko kuluttajat niitä, koska marinoimattomia ei ole tarpeeksi tarjolla?

Pääasiallisesti käytän itse marinoimattomia tuotteita, koska en halua ruokani maistuvan aina samalta. Ymmärrän kuitenkin myös niitä, jotka käyttävät marinoituja lihoja niiden helppouden vuoksi. Vaikka marinadi onkin helppo tehdä myös itse, on totta että lihan maustuminen vie aikaa. Liha olisi hyvä laittaa marinadiin mielellään jo vuorokautta ennen.

Yksi helppo ja nopea arkiruoka, jota tykkään laittaa on thai-kanakeitto, josta olen aikaisemminkin kirjoittanut. Ideaalitilanteessa ostan sitä varten marinoimattomia broilerin filesuikaleita tai rintafileitä. Maustamisongelman olen ratkaissut siten, että surautan tehosekoittimessa mausteisen öljypohjaisen tahnan, jossa aluksi paistan kanasuikaleet. Tällöin maku mielestäni imeytyy lihaan hyvin.

Chili-inkivääritahna:
- 1 punainen chilipalko siemenineen
- pala kuorittua tuoretta inkivääriä
- muutama valkosipulin kynsi
- loraus kylmäpuristettua rypsiöljyä
(-tuoretta korianteria tai kuivattuja korianterin siemeniä)
(- kuivattuja fenkolin siemeniä).

Laita ainekset tehosekoittimeen ja surauta tahnaksi. Paista tahnaa kuumalla pannulla hetki ennen lihan lisäämistä, jotta sen maut ehtivät paahtua esille. Tahnaa on helppo muunnella vaihtamalla käytettäviä mausteita tai niiden suhteita. Lisäksi tahnaan tarvittavat ainekset eivät paljon maksa, joten olen viime aikoina jättänyt kalliit valmiit tahnapurkit suosiolla kauppaan - itse tehty on paljon parempaa.

Pohdintani marinadeista juontaa juurensa eilisestä vierailusta, josta lisää pian!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...