tiistai 24. toukokuuta 2011

Raparperipiirakka

Viikonloppu vietettiin taas aurinkoisissa merkeissä mökillä. Sipulit olivat kasvimaalla itäneet, samoin persilja. Ja mikä parasta, raparperisatoa pystyi jo keräämään.

Herkullisinta, mitä raparperista voi valmistaa, on mielestäni perinteinen raparperirahkapiirakka. Ensimmäisistä varsista syntyi siis sellainen.

Raparperipiirakan pohja:

- n. 100 g voita
- n. 2,5 dl jauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- n. 1 dl kaurahiutaleita
- 1/2 purkkia kermaviiliä
- mieleinen määrä sokeria (itse laitoin noin 4 rkl)
- 1 rkl kardemummaa.

Pehmitä voita mikrossa hetki ja sekoita siihen jauhot, leivinjauhe, kaurahiutaleet, kermaviili sekä mausteet. Jos taikina vaikuttaa liian löysältä, lisää hieman jauhoja tai kaurahiutaleita. Taputtele taikina piirakkavuokaan. Lämmitä uuni 200 °C:een.

Täyte:

- 1/2 purkkia kermaviiliä
- purkki maitorahkaa
- 1 kananmuna
- sokeria
(- sitruunamehua)
- 2-3 vartta raparperia pilkottuna.

Sekoita kermaviili, maitorahka, kananmuna sekä sokeri yhteen. Käytä sokeria makusi mukaisesti. Itse laitoin täytteeseen suunnilleen 2 rkl sekä lisäsin muutaman tipan sitruunamehua. Kaada täyte pohjan päälle ja asettele raparperipalat lopuksi pinnalle. Ripottele halutessasi vielä pikkuisen sokeria raparperin päälle. Paista noin 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Leikkaa piirakasta paloja vasta, kun se on hieman jäähtynyt.


Koska raparperisatoa tulee meillä aika reilusti, keittiössämme on kiehunut maanantaina myös vaniljainen raparperikiisseli sekä raparperi-inkiväärihilloa. Kiisseli valmistui hieman aiemmasta poiketen, sillä vaniljasokerin sijasta keitin raparperien seassa puolitettua vaniljatankoa ennen suurustamista. Se toi todella pehmeän ja miellyttävän vaniljaisen aromin kiisseliin. Kiisselin kruunasi pallo vaniljajäätelöä, nam!

3 kommenttia:

Ella B kirjoitti...

Hienoa raparperiresepti! Tykkään kovasti raparperistä mutta sitä saa aivan liian harvoin. Ensi viikonloppuna pitäisi tehdä jotain yo-juhliin joten tämä resepti tuli ihan täydelliseen aikaan.

La fille du vent kirjoitti...

Kiva, jos tämä tulee teillä kokeiluun ihan juhlapöytään! Tämä onkin tosi helppo tehdä ja siitä huolimatta tosi herkullista! Kaiken lisäksi piirakasta saa hienon näköisen, kun asettelee raparperipalat taktisesti :)

Anonyymi kirjoitti...

Korvasin rasvan kookosöljyllä, jauhot mantelijauhoilla ja sokerin French vanilla stevialla. Turkkilaista luomujogurttia sekaan, muuten reseptin mukaan. Pinnalle rahkaa/luomujogurttia ja vaniljasteviaa + luomumuna raparperipalojen päälle. Tuli aika hyvää! Paistolämpötila alempi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...