Huomasin viime viikolla mainostettavan pokkariversiota gastronomian raamatusta eli Jean Anthelme Brillat-Savarinin kirjasta Maun fysiologia (lyhennetty suomennos alkuperäisestä nimestä Physiologie du Goût, ou Méditations de Gastronomie Transcendante; ouvrage théorique, historique et à l’ordre du jour, dédié aux Gastronomes parisiens, par un Professeur, membre de plusieurs sociétés littéraires et savantes). Suosittelen kirjaa kaikille! Haen kirjasta usein inspiraatiota ja tykkään myös siteerata häntä mm. synttäri-, hää-, yms. onnittelukortteihin. Se on elitistinen mutta humoristinen; se nostaa makunautintojen arvostuksen aivan uudelle tasolle, mutta silti sitä ei kannata lukea liian totisesti - ajat ja arvostukset ovat erilaiset 2000-luvun Suomessa kuin 1800-luvun alun, vuoden 1789 vallankumouksesta toipuvassa, Ranskassa. Kirja ei sisällä reseptejä, mutta saa ruokaharrastajan ajattelemaan uudella tavalla. Viime kesänä, täysin yllättäen ja suunnittelematta, törmäsin hänen hautakiveensä Pariisissa Père-Lachaisen hautausmaalla, jonne on haudattu myös muita merkittäviä henkilöitä, kuten Marcel Proust, Edith Piaf ja Oscar Wilde, vain muutamia mainitakseni.
4 kommenttia:
luin mielenkiinnolla miten otsikko tulee yhdistymään kuvaan. ja yhdistyihän se, hyvin loogisestikin ;)
Oletko muuten lukenut kirjan? Suosittelen sitä täydestä sydämestä, vaikka teos onkin saanut kritiikkiä sen lihansyöntiä korostavista arvoista ja lihansyönnin liittämisestä miehisyyteen. Tässä ehkä tulee esille juuri se, että teosta ei ehkä pitäisi tulkita nykykäsitystemme mukaan...
en ole lukenut, mutta mikä jottei senkin voisi ottaa joskus yöpöydälle :)
meitä ei lihansyönti haittaa. meille maistuu kyllä pihvi!
Intressant, låter som en bok jag definitivt måste läsa! Bra tips.
Lähetä kommentti